Thursday, August 16, 2007

PERMATA YANG HILANG

Insan itu telah pergi meninggalkannya keseorangan dalam kesedihan, perit terasa olehnya kerana insan itu tidak akan kembali lagi dalam kehidupan ini menuju kehidupan yang lebih abadi. Bahkan bukan seorang tetapi dua individu yang cukup bermakna dalam perjuangannya walau mereka adalah dua insan yang berbeza watak dan pegangannya.

Dialah antara insan yang pertama menyahut suara kebenaran dari sang suami yang dipilih ALLAH menjadi rahmat sekalian alam di saat kaumnya mencaci dan menghinanya dengan pelbagai tuduhan hanya kerana mengajak umatnya mengatakan ALLAH sebagai ILAH mereka. Insan ini juga yang sanggup membela agama ini dengan segenap kekayaannya, menemani dan menenangkan suaminya menghadapi segala mehnah dalam perjuangan yang tidak pernah mengenal henti. Dia adalah permata yang cukup sukar dicari ganti walau telah pergi meninggalkan dunia yang fana ini hingga mampu membangkitkan rasa cemburu isteri yang kemudiannya lantaran telalu kerap menyebut kebaikan-kebaikan insan yang laksana permata itu sepertimana sabdanya dalam sebuah hadith

“Dia beriman ketika orang-orang ingkar, dia membenarkan aku ketika orang-orang mendustakanku, dia membela dengan hartanya ketika orang-orang menghalangiku dan aku dikurniai ALLAH anak darinya, sementara aku tidak dikurniai anak sama sekali dari isteri lainnya.”

Dialah Khadijah binti Khuwailid, permata pertama yang meninggalkan sang Rasul pembawa risalah ILAHI, di saat dakwah mula menampakkan sinarnya, namun takdir ALLAH menetapkan dia harus kembali kepada Penciptanya.

Permata yang kedua juga adalah seorang insan yang membantu dakwah sang Nabi walau dia tidak menjadi pengikut agama sang Nabi, dia mempertahankan RasuluLLAH di hadapan kaumnya lantaran ketokohannya dalam masyarakat, memudahkan dakwah Islam tersebar ke dalam jiwa masyarakat, memberi ruang yang cukup bermakna dalam perjuangan Islam. Namun takdir mendahului segalanya, dia juga dipanggil pulang kepada Penciptanya. Kesedihan demi kesedihan menimpa jiwa Rasul terakhir ini, apatah lagi permata yang kedua ini menuju RABBnya tanpa membawa kalimah syahadah bersamanya sehingga layak ditempatkan ALLAH dalam senarai orang yang akan diazabNYA sekalipun dia adalah ayah saudara sang Nabi yang mulia, Abu Thalib. Lantas ‘Tahun Duka Cita’ menjadi gelaran waktu itu.

Hilanglah sudah dua permata berharga dalam perjuangan ini, tapi itu bukan tanda perjuangan harus berhenti kerana perjuangan dakwah adalah milik Sang Penguasa Alam, hanya kepadaNya segala pertolongan dan pengharapan harus ditujukan, bukan kepada manusia sama ada Muslim atau tidak agar menjadi ibrah kepada Rasul dan umatnya lewat kematian dua permata itu.

Zaman telah berlalu tapi perjuangan masih sama, ujian dan dugaan masih sama, namun adakah individu seperti Khadijah dan Abu Thalib dapat hadir dalam perjuangan zaman ini. Kenapa tidak…andai ALLAH menginginkannya ia bukan suatu yang mustahil, cuma persolannya adakah kita ingin membina kembali generasi seperti Khadijah dan Abu Talib?

Ya, mereka adalah dua watak dan pegangan yang berbeza, membina generasi seperti Khadijah mungkin tidak pelik namun Abu Thalib adakah wajar membina generasi ini. Kegagalan kita mendidik generasi seperti Abu Talib menyebabkan golongan non muslim tidak memahami Islam bahkan menjadi pembenci Islam, maka tidak hairan andai ada yang sanggup membuat video klip menghina azan umat Islam walau hanya beberapa minit. Hatta berbeza pegangan tapi andai bermanfaat untuk dakwah maka wajar digunakan.

Marilah bina kembali jiwa-jiwa seperti Khadijah dan Abu Thalib dalam jiwa umat ini kerana kita memerlukan permata-permata seperti mereka. Bukan satu tugas yang mudah namun andai bukan kita siapa lagi. Kita akan dipersoalkan kelak dihadapan ALLAH lantaran tanggungjawab yang kita tidak laksanakan. Adakah kita akan berikan alasan-alasan kesibukan kedunian kita kepada ALLAH kelak??? Fikirkan wahai sahabatku

‘Tahun Duka Cita’ itu telah berlalu dan ALLAH mengembirakan Nabi dengan sebuah pengembaraan ‘Isra Mikraj’ yang mudah-mudahan dapat kita garap segala ibrah yang terkandung didalamnya dalam meniti jalan kebenaran menuju kemenangan menggapai mardhatiLLAH. Siapakah yang ingin menjadi pembantu-pembantu agama ALLAH?????

Regards,
Mohd Halimi Abdul Aziz
28 Rejab 1428H 09:20a.m