Wednesday, March 10, 2010

APOPTOSIS: KEMATIAN YANG BAIK
Setelah lama tidak mencoret sesuatu lantaran kesulitan yang menimpa diri, maka izinkan kali ini untuk kuberikan sedikit pendahuluan berkaitan apa yg telah kupelajari.

Pernahlah kalian mendengar kalimah yang tertera di atas iaitu “apoptosis”. Jika pernah pastinya kalian berada dalam bidang bioteknologi dan seumpama dengannya ataupun paling tidak pernah membacanya di mana-mana. Kalimah itu merupakan suatu proses yang sebenarnya selalu terjadi dalam diri kita semua. Ia merupakan suatu proses yang sistematik dalam litar sel-sel badan kita, bahkan senantiasa berjalan seiring keperluan badan kita semua. Mari kita lihat sejenak maksud sebenar kalimah yang dinamakan “apoptosis” ini.

“Apoptosis is the process of programmed cell death (PCD) that may occur in multicellular organisms. Programmed cell death involves a series of biochemical events leading to a characteristic cell morphology and death”{Riwayat Wikipedia}

Demikian begitulah maksudnya secara ringkas berkaitan “apoptosis” yang mana merupakan sebuah proses kematian. Kematian yang bagaimana?? Kematian yang baik..
Kematian yang dinamakan “apoptosis” ini adalah suatu proses yang terjadi demi kebaikan tubuh badan kita. Contohnya cuba lihat tangan kalian, berapakah bilangan jari yang kalian punyai? Manusia normal kebiasaannya akan memiliki 5 jari pada satu tangan. Tahukah kalian proses apa yang menyebabkan kalian mempunyai 5 jari, tidak kurang dan tidak lebih. Tidak lain dan tidak bukan kerana berlakunya kematian yang baik itu.

Di saat kita masih berada dalam kandungan si ibu yang mithali, kematian yang baik itu terjadi untuk memisahkan sel-sel tangan kita yang asalnya saling bercantum antara satu sama lain akhirnya terpisah menjadi jari-jari yang tersusun cantik dan rupawan. Ia tidak terjadi dengan sendiri, namun kerana adanya proses “apoptosis” yang senantiasa bersama kita hatta ke hari ini. Kajian menunjukan bahawa secara purata hampir 50 ke 70 billion sel kita mengalami proses kematian yang baik setiap hari dalam badan orang dewasa demi keberlangsungan sel-sel lain untuk terus hidup. Proses “apoptosis” juga perlu seimbang dalam menyingkirkan sel-sel yang mati, kerana tanpa keseimbangan proses ini boleh menyumbang kepada kesan buruk yang lain pula.

Istilah “apoptosis” hanyalah satu terma untuk menggambarkan proses yang terjadi, yang diberikan oleh saintis bernama John Foxton Ross Kerr dan James Cormack. Kajian mereka membuktikan proses ini cukup penting untuk dikaji demi kemandirian manusia sejagat.

Lalu apa pengajaran yang boleh kita ambil dari kajian yang telah dibuat berkaitan proses “apoptosis’ tersebut?? Adakah ia sekadar satu proses biasa lantaran kita tidak pernah melihat dan merasai proses itu terjadi dalam tubuh badan kita?? Adakah ia sekadar ilmu pengetahuan untuk mereka yang terlibat dalam bidang berkaitan??. Pastinya tidak..

Inilah salah satu tanda kehebatan penciptaan manusia oleh ALLAH untuk kita renungi bersama, demikian saintis barat mengkaji sesuatu proses yang terjadi semata-mata untuk mengetahui APA yang terjadi, namun kita mempelajari untuk mengenali SIAPA yang mengaturnya.

Yang telah menciptakan kamu lalu menyempurnakan kejadianmu dan menjadikan (susunan tubuh)mu seimbang[Surah 82:7]

Lantaran itulah proses ini menunjukan bahawa kematian itu adalah suatu proses yang berkesinambungan dalam kehidupan kita. Saban hari kematian sentiasa memenuhi ruangan berita dalam pelbagai media. Namun persoalannya adakah ia suatu kematian yang baik atau buruk.

Kematian yang baik atau buruk bukanlah ditentukan melalui cara kematian seseorang, tetapi bagaimana persiapan seseorang itu mendepani kematian. Tiadalah yang kita pinta melainkan ALLAH mematikan kita dengan kematian yang baik dan menjauhkan kita dari kematian yang buruk. Sepertimana proses “apoptosis” itu terjadi menjadi kebaikan kepada sel-sel yang lain, begitu juga kita mengharapkan kehidupan kita mampu memberi kebaikan kepada insan lain.

“Sebaik-baik manusia ialah yang paling bermanfaat kepada manusia.”

Moga mendapat manfaat dari sebuah proses yang sedang dipelajari, bukan hanya manfaat untuk secubit ilmu bahkan manfaat untuk sebuah pengajaran dalam kehidupan.

p/s : Necrosis: Kematian yang buruk