Wednesday, May 16, 2007

KEMBARA SEBUAH PENDAKIANPendakian memang sebuah perjalanan yang memenatkan, menyusahkan dan menyakitkan sendi-sendi badan. Itulah lumrah sebuah pendakian. Adakah kalian pernah mendaki? Beberapa hari yang lalu diri ini dan sahabat-sahabatku pergi mendaki sebuah gunung di Kuala Pilah. Ia bukan gunung yang terlalu tinggi, juga bukan gunung yang terlalu sukar didaki namun telah membuatkan kami merasa tidak mampu meneruskan pendakian kerana kembara sebuah pendakian ini bukan semata-mata untuk menuju ‘puncak’ namun untuk mencari ibrah sebuah pendakian yang sukar itu dan berharap agar ia menjadi bekal dalam pendakian sebuah ‘puncak’ kehidupan yang serba singkat ini.

Perjalanan ke kaki gunung memerlukan kami berjalan selama satu jam lebih ditambah dengan hujan yang turun mencurah-curah. Kami masih ingin pergi mendaki walau hujan tidak berhenti setelah bermusyawarah dengan semua sahabatku. Mungkin ini satu keputusan yang silap namun itulah keputusan yang telah kami pilih kerana mudah-mudahan tersalah dalam bermusyawarah lebih baik daripada betul dalam sendirian. Islam juga mengajar umat ini sentiasa mengutamakan musyawarah kemudian bertawakal kepada-Nya setelah dibulatkan tekad.

“.......dan bermusyawarahlah dengan mereka dalam urusan itu. Kemudian apabila kamu telah membulatkan tekad, maka bertawakallah kepada ALLAH. Sesungguhnya ALLAH menyukai orang-orang yang bertawakal kepada-Nya.”
[Ali ‘Imran 3:159]

Wahai pejuang-pejuang kebenaran usahakanlah untuk sentiasa musyawarah dalam setiap tindakan yang kita perbuat agar keberkatan dalam musyawarah itu bakal memudahkan segala pekerjaan kita. Janganlah kalian mementingkan diri sendiri dengan mengabaikan pandangan orang lain, kerana mendengar pandangan orang lain adalah salah satu tanda kerendahan hati kalian.

Kembara ini juga membuatkan kami mengambil beberapa rukhsah dalam urusan solat. Demi mengurangkan beban semasa pendakian segala perlengkapan solat yang biasa dipakai sehari-hari semuanya ditinggalkan seperti sejadah, kain pelekat, kain telekung dan sebagainya kerana sesungguhnya ia bukan sesuatu yang wajib ada. Kewajipan berwudhuk juga dilakukan tanpa perlu membuka kasut, tanah menjadi tempat sujud kami, pakaian mendaki menjadi pakaian solat kami yang dibasahi oleh titisan hujan dan peluh.

Inilah keindahan dan kemudahan Islam kepada setiap penganutnya, jangan kerana kebiasaan kita dalam menunaikan kewajipan dalam agama ini menjadikan kita tidak mengetahui untuk mengamalkannya dalam kondisi yang lain. Islam adalah agama yang tetap pada prinsip tetapi mudah pada pelaksanaannya. Oleh itu sahabat-sahabatku tambahkan ilmu agama kalian agar ia bisa membuatkan kita merasa bertuah dengan keislaman yang kita anuti ini, kerana ia bukan agama yang kita warisi dari datuk nenek kita tetapi sebuah agama yang kita fahami dari sumbernya yang asli. Rukhsah yang ku sebut diatas bahkan tidak hanya terbatas untuk mendaki sahaja bahkan dimana sahaja kalian berada ia adalah sesuatu yang boleh diamalkan. Mudahkanlah dan jangan mempersulit dalam agama ini selagi tidak mengundang dosa.

“..........Dia sekali-kali tidak menjadikan untuk kamu dalam agama suatu kesempitan.....”[Al Hajj 22:78]

“Kalian diutus sebagai orang-orang yang memberikan kemudahan, bukan sebagai orang-orang yang membuat kesulitan.”[HR Bukhari dari Abu Hurairah r.a]

Pendakian diteruskan hingga akhirnya kami mula menyedari jalan yang ditempuh adalah jalan kesesatan (tersalah arah sebab leader mendaki x survey betul2). Maka kami pun berpatah balik mencari jalan yang benar. Lumrah manusia apabila telah tersesat pasti ingin mencari jalan yang benar kembali dalam sebuah perjalanan. Namun dalam perjalanan kehidupan ini berapa ramai yang tetap membiarkan dirinya dalam kesesatan, kelalaian dan kealpaan walau jalan kebenaran ini sedang mencari pejuang-pejuang yang sanggup membela agama-Nya.

Pelbagai alasan diberi kerana merasakan diri ini tidak cukup baik untuk bercakap tentang agamanya sendiri, seolah-olah agama ini hanya boleh dilaungkan dan disebut oleh orang-orang yang studynya memang bidang agama. Masa juga menjadi alasan yang cukup popular untuk tidak melibatkan diri dengan tarbiyah Islamiyyah dan mentarbiyah orang lain demi mencari jalan kebenaran itu. Sedangkan tika diri ini tersesat dalam sebuah perjalanan, biarlah berapa lama pun masa yang diambil agar bertemu dengan jalan yang betul, pasti diri ini sanggup meredahnya. Carilah jalan kebenaran itu wahai sahabatku agar pendakian kehidupan ini menjadi lebih bermakna.

“........Hendaklah kamu menjadi orang-orang rabbani, kerana kamu selalu mengajarkan al-Kitab dan kerana kamu tetap mempelajarinya.”[Ali ‘Imran 3:79]

Masa semakin suntuk dan matahari semakin hilang dari pandangan, namun pendakian ini masih belum tiba kemuncaknya. Lantaran memikirkan gelap kian menghampiri kami, maka di mana kami berhenti di situlah ‘puncak’nya. Sedih rasanya tidak dapat meneruskan pendakian, namun keputusan telah dibuat dan kami harus turun dari pendakian ini.

Tahukah kalian ada insan yang telah sampai kepada puncak kenikmatan, melihat keindahan tempat yang tidak dapat diluahkan dengan kata-kata, tempat yang tidak dapat dibayangkan oleh fikiran dalam perjalanan Isra’ dan Mikraj, namun insan ini tetap turun kembali untuk bersama umatnya dengan pelbagai ujian dan dugaan yang membuatkan airmata dan darah insan ini mengalir kerananya. Dialah Rasul ikutan kita, MUHAMMAD S.A.W.

Mudah-mudahan kita adalah orang-orang yang sentiasa ingin bersama umat dalam perjuangan membela Islam agar kelak ketika tiba kembali saat untuk mendaki sebuah puncak ‘kematian’, kitalah insan yang tidak ingin turun kembali demi mendapat gelaran ‘syuhada’

Gelap malam mula menyelubungi kami dengan beberapa suluhan lampu suluh dalam perjalanan balik dari sebuah pendakian singkat. Tanpa suluhan lampu, mata ini seolah-olah tidak mampu untuk melihat apa-apa, tetapi cahaya yang tepancar dari beberapa lampu suluh walau sumber kuasa baterinya diragui dapat bertahan sampai bila, namun hanya itulah yang mampu digunakan untuk menunjuk kami pulang ke pangkal jalan.

Ya, hidup ini memerlukan cahaya demi memandu sebuah perjalanan ke tempat yang selamat. Tiada sesiapa yang ingin hidup dalam kegelapan, kerana fitrah manusia ini perlukan cahaya. Lantaran itulah ALLAH menggambarkan dalam banyak ayat-ayatnya bahawa kebenaran ini adalah cahaya untuk mengeluarkan manusia dari kegelapan kepada cahaya yang terang. Penuhilah hidup kalian dengan berharap agar hidup ini sentiasa disuluhi dengan cahaya kebenaran dari Ilahi.

“ALLAH pelindung orang-orang yang beriman. Dia mengeluarkan mereka dari kegelapan kepada cahaya.....”[Al Baqarah 2:257]

Akhirnya kami tiba dengan selamat tanpa sebarang kecederaan kecuali bagi sahabat-sahabat yang telah menderma darah mereka kepada pacat-pacat terpilih dalam kembara ini. Kami juga disambut oleh JPA3 dan polis cawangan khas yang kebetulan turut sama berkampung di situ. Andai terlewat beberapa minit lagi pasti mereka akan kerahkan gerakan untuk mencari kami dan boleh jadi pihak media TV3, NTV7, TV9 juga akan datang andai kami tidak dijumpai. Namun itu semua tidak berlaku kerana dengan pertolongan ALLAH telah membuatkan kami dapat keluar dengan selamat. ALHAMDULILLAH.

“Dan apabila manusia ditimpa bahaya dia berdoa kepada Kami dalam keadaan berbaring, duduk atau berdiri, tetapi setelah Kami hilangkan bahaya itu darinya, dia (kembali) melalui (jalannya yang sesat), seolah-olah dia tidak pernah berdoa kepada Kami untuk (menghilangkan) bahaya yang telah menimpanya. Begitulah orang-orang yang melampaui batas itu memandang baik apa yang selalu mereka kerjakan.”[Yunus 10:12]

Ya ALLAH, jadikanlah kami orang-orang yang sentiasa bersyukur dengan segala anugerah dan nikmat serta pertolongan yang telah DIKAU berikan kepada kami, janganlah DIKAU membuatkan kami lupa segala pemberian-Mu setelah sebelumnya kami merintih, mengadu dan berharap akan pertolongan-MU.
Ya ALLAH, mudah-mudahan setiap pengalaman yang kami perolehi dalam kembara ini bisa menguatkan azam kami untuk memahami agama-Mu, menyebarkan risalah-Mu dan berkorban demi agama-Mu.
Ya ALLAH, tetapkan hati-hati ini agar sentiasa dalam cahaya hidayah-Mu, berilah kekuatan kepada diri ini untuk tetap istiqamah membela agama-Mu, berilah keinginan dalam diri ini untuk mendaki puncak keridhaan-Mu. Amiiin.....
Artikel ini sempena Kem Pengukuhan Rohani(KPR '07) anjuran Sekretariat Pembangunan Sahsiah Kolej Kedua, UPM

Al Abd Al Faqir
Mohd Halimi Abdul Aziz
Unit Tarbiyah KPR ‘07
28 Rabiul’ Akhir 1428H 19:05 p.m.

SERUAN BUAT SI BELANGKAS...


Menyorot dahsyatnya mitos cinta meracuni pemikiran generasi muda hari ini, pelbagai maksiat menular di sana-sini. Pemuda meratah dara sesuka hati. Gadis hilang harga diri. Anak pungut merata-riti. Ah, sekotor inikah cinta anak muda? Tidak! Cinta itu tidak kotor bahkan suci sekudus embun pagi. Tangan manusialah yang mengotorinya.

Aduhai pemuda-pemudi yang sedang hangat bercinta!
Bukankah Allah menyediakan jalan halal buat menyuburkan cinta yang sedang mekar antaramu dengan si dia? Kenapa tidak nikah saja? Boleh khalwat lama-lama.

“Ingat nikah tu senang?!” Mungkin ini persoalannya. Mungkin ini yang membelenggu pemikiran anak muda yang sedang bercinta. Samada jawapannya senang atau susah, setiap pasangan yang sudah jatuh hati perlu ada niat untuk memilih jalan halal lagi diberkati ini. Niat suci tersebut boleh mengundang limpahan keberkatan dari sisi-Nya. Niat yang bersih berperanan mengawal haluan cinta agar terhindar dari lembah zina terkutuk dan segala perkara yang menghampirinya. Apa yang dinamakan cinta lelaki dan perempuan asing hanya boleh dinikmati selepas berumah-tangga. Ingat tu!

Kunasihatkan diriku jua dirimu hai muda-mudi,
Dalam urusan jodoh, apapun keputusan buatlah sebagaimana yang dianjurkan oleh syarak dengan jalan istikharah dan musyawarah (berbincang) . Andai di sana nampak keserasian, usah terlalu fikirkan masalah, berfikirlah dengan optimis. Ambil langkah yang diizinkan Allah seterusnya iaitu dengan berkhitbah (bertunang) dan saling setia pada janji syara’ yang di bina. Awas! Hindari segala perkara yang menghampiri zina lagi tidak diredhai-Nya.

Bagi gadis suci yang belum berpunya, andalah pilihan-pilihan Allah untuk masih mekar terpelihara sehingga tiba pula giliran anda mendapat seruan, yakinlah. Ingat, urusan jodoh bukan ditentukan oleh lelaki, ibubapa atau sesiapa, tetapi ianya urusan Allah s.w.t. Dah sedia termaktub di loh mahfuz. Berkait usaha, anda juga boleh memulakannya jika punyai keberanian yang tinggi. Manusia hanya mampu berusaha tapi tak berdaya menentukan apa-apa tanpa izin-Nya. Oleh itu, jangan risau jika masih belum berpunya kerana mungkin Allah ingin bagi ketenangan dulu buat anda untuk terus melangkah menggapai cita-cita dan Dia pasti menguji anda sedikit masa lagi. Bersiap-sedialah. Anda pasti dijodohkan. Jika tidak di dunia nun di syurga.

Begitu juga buat pemuda yang belum berpunya, tabahlah dan teruskan berusaha. Memiliki seorang isteri solehah ibarat memiliki dunia dan seisinya. Sudah tentu jalan untuk mendapatkan sesuatu yang istimewa amat berliku dan banyak cabaran. Jangan putus asa. Rasa mulialah dengan usaha yang dicurahkan walaupun pinangan ditolak. Usah rasa malu dan terhina kerana Allah menilai setiap usaha selagi berjalan di landasan-Nya. Teruskan berusaha!
“Apa yang memberi faedah kepada orang beriman selepas taqwa kepada Allah, kebaikan buatnya ialah isteri yang solehah.” (HR Thobrani).

Khusus buat pemuda-pemudi yang sudah jatuh cinta,
Dengarilah kalamku seterusnya istimewa buatmu. Yang masih tak meletakkan nikah sebagai prioriti sekarang, teruskan belajar atau berkerja atau mengejar cita-cita. Penulis ingin berbicara dengan muda-mudi yang sedang lemas dalam lautan cinta.

Seringkali bila ditanya pada syabab (pemuda) tentang kenapa tak segera berzaujah (menikah), mereka amat risaukan masih tak mempunyai pekerjaan tetap. Sedangkan ada hadis yang menyuruh agar menyegerakan nikah bagi yang sudah bertemu calonnya. Syabab selalunya bimbang jika tak mampu memberi nafkah kepada bidadarinya dan seluruh isi rumahnya. Faktor ekonomi amatlah membebankan benak mereka. Betul kan ya syabab?

Kerisauan ini lumrah. Ia lahir dari sifat bertanggung- jawab. Ia juga lahir dari kesedaran bahawa perkahwinan itu bukan suka-suka tapi penuh tanggung-jawab. Sesetengah orang membuat perhitungan hidup secara matematik, contohnya jika seorang memerlukan biaya RM1000 maka dua orang memerlukan RM2000. Hidup sendiripun sukar dibiaya apatah lagi hidup orang lain? Faktor ini membuatkan syabab takut berkahwin. Gambaran seperti ini semakin memberat apabila hidup dikuasai berhala bernama materialisme. Apatah lagi masyarakat terlalu meletakkan ukuran materialisme dalam menjalani kehidupan.

Al-Quran mengecam keyakinan materialisme seperti ini dan menyuruh kita berfikiran optimis. Lihatlah Allah memberi berita gembira berupa kecukupan kehidupan bagi pasangan yang berkahwin:
“Dan nikahkanlah orang yang sendirian di antara kamu, dan orang-orang yang layak nikah di antara hamba-hamba sahayamu yang perempuan. Jika mereka miskin, Allah akan memampukan mereka dengan kurnia-Nya, dan Allah Maha Luas pemberian-Nya lagi Maha Mengetahui.” (An-Nur:32).
Nah, Allah telahpun memberi jaminan! Jaminan siapa yang lebih patut dipercayai?
Umar Al-Khattab, sahabat agung, pernah berkata sebagaimana dikutip dari al-Qurtubhi:
“Saya sangat takjub dan hairan dengan orang-orang yang tidak mahu menikah kerana takut miskin, dan tidak mahu mencari kekayaan melalui perkahwinan, padahal Allah telah menjaminnya.”
Nabi Muhammad s.a.w. juga memberi gambaran yang praktikal. Dalam sebuah riwayat dari Abu Hurairah r.a.:
“Makanan dua orang dapat mencukupi tiga orang, dan makanan tiga orang dapat mencukupi empat orang.” (HR Bukhori dan Muslim).

Tidak hairanlah Ibnu Mas’ud pernah berkata,
“Carilah kekayaan dan rezeki melalui pernikahan,” kemudian beliau membaca firman Allah dalam surah an-Nur, ayat 32. Apalagi, sama-sama hapuskan berhala materialisme dalam hati dan fikiran.

Buat kaum Hawa, yakin dan percayalah pada insan yang telah ditunjukkan Allah dalam istikharahmu walau apapun keadaannya pada masa ini, asalkan baik agamanya. Samada dia masih belajar atau masih bertukar-tukar kerja, percayalah padanya.

Buat syabab, rezeki Allah amat luas, jangan dirisaukan sangat. Walaupun sesuatu pekerjaan itu tidak terpandang di sisi masyarakat contohnya bekerja sendiri namun terakam mulia dalam hadis Rasulullah s.a.w. Beliau bersabda:
“Pekerjaan yang terbaik adalah usaha seseorang dengan tangannya sendiri dan semua penjual beli yang baik.” (HR Ahmad, Baihaqi dan lain-lain).

Jika kerisauan untuk menikah disebabkan faktor orang tua, berbincanglah dengan mereka penuh hikmah. Hati mereka milik Allah, dipegang Allah dan boleh dilunakkan oleh Allah dalam sekelip mata. Ianya menuntut doa, kesungguhan dan keberanian. Orang tua akan cair jua dengan kebaikan kerana merekalah insan yang paling inginkan kebaikan untuk seorang anak. Percayalah!

Jika terubat segala kerisauan dan tertanam kukuh sebuah keyakinan maka laksanakanlah khitbah (pertunangan) . Perlaksanaan khitbah dalam Islam ada pelbagai cara sebagaimana dicontohkan dalam sirah antaranya,
1) Khitbah melalui keluarga si gadis
2) Khitbah dengan menyampaikan secara langsung kepada si gadis bukan walinya
3) Khitbah si gadis kepada lelaki soleh melalui orang tua atau kerabat atau dirinya sendiri.
4) Khitbah secara sindiran semasa iddah.
Selama tempoh khitbah, berkongsilah apa yang dirasakan mustahak dan tidak terlalu kerap berhubung untuk menjaga kesucian ikatan. Tempoh itu sesungguhnya amat menguji. Pastikan ikatan itu terjaga dari kelalaian dan segala perbuatan yang menghampiri zina.
Laksanakanlah ikatan dengan mana yang paling memudahkan lelaki.
Aisyah r.a. menjelaskan,
“Sesungguhnya di antara keberkatan wanita ialah kemudahan peminangannya dan kemudahan maharnya.” (HR. Ahmad).
Oh, kaum Hawa! Tidakkah kamu mahu menjadi wanita yang berkat? Oh, mudah kahwin itu rupanya jika ikut agama!

Apa tunggu lagi wahai yang dah berpunya? Pilihlah untuk berkahwin. Takutlah pada Allah melebihi takutmu pada segala persoalan di benakmu. Yakinlah pada Allah. Berdoalah pada-Nya agar dipermudahkan nikah buatmu.

“Wahai para pemuda, siapa yang mampu, berkahwinlah! Sesungguhnya ia menundukkan pandangan dan menjaga kemaluan. Siapa yang tidak mampu maka berpuasalah.” (HR Bukhori).
Penulis: Fatimah Syarha Mohd Noordin
fs_loveislam@ yahoo.com

MAGNET FUEL -SAVER“Lebih kilometer dengan perjalanan pergi balik KL-Ipoh setiap minggu.”
-pemandu kereta Proton Perdana v6 2.0a

“…dulu 40 liter (RM77) dapat 350km, sekarang boleh sampai 450km. Enjin pun lebih smooth.”
-pemandu kereta Toyota Vios 1.5


Dewasa ini, produk penjimatan minyak untuk kenderaan berenjin tampil dengan banyaknya. Komen di atas adalah antara testimoni sebenar (kononnya) pelanggan yang telah merasai penjimatan minyak “hingga 35%” seperti yang dicanangkan oleh salah sebuah syarikat pengeluar magnet fuel-saver yang mendeklarasikan produknya sebagai “terbukti berkesan!” Konon, selain penjimatan minyak, enjin lebih senyap dan lancar, pecutan lebih baik, kurang gegaran enjin, jaminan 15 tahun, tidak luput waranti kenderaan dan macam-macam lagi hikmah dan manfaat menggunakan produk berasaskan magnet ini.

Bagi alat penjimat minyak berasaskan magnet, ia dipasang di hos minyak untuk membantu pemecahan molekul bahanapi (hidrokarbon) dengan lebih efisien. Hasil penyelidikan membuktikan bahawa super-magnet NdFeB boleh membantu pemecahan kelompok molekul bahanapi (petrol/ diesel/ gas). Ini membantu pembakaran enjin lebih efisien yang membantu mengurangkan penggunaan petrol serta meningkatkan kuasa. Maklumbalas pelanggan juga membuktikan ia membantu 10 hingga 35% lebih kilometer.

Namun, produk penjimatan minyak yang manakah merupakan yang terbaik dan harus menjadi pilihan? Yang berasaskan pil kah, atau yang tampil dalam bentuk magnet yang lebih berkesan? Produk terbitan Jerman kah, atau yang ditampilkan Jepun yang lebih membawa penjimatan?

Di sini, setiap pengeluar alat fuel-saver harus menguasai ilmu marketing, jika ingin melihat produknya menguasai pasaran. Sungguhpun benar produk fuel-saver jenama A misalnya lebih terbukti berkesan berbanding produk fuel-saver jenama B, semua itu tiada ertinya jika produk B lebih terjual lagi menguasai pasaran berbanding A yang hakikatnya lebih berkesan.

Semacam suatu tindakan yang bodoh jika pengeluar jenama A tetap sombong dan angkuh dengan spesifikasinya yang justeru lebih baik dan lebih berkesan berbanding jenama-jenama lainnya, hingga enggan memperbaiki marketing produknya sungguhpun produknya itu paling tidak laris di pasaran. Apa ertinya andalah yang paling benar, jika langsung tidak ada orang yang mahu membeli produk anda, hanya kerana kegagalan anda dalam permasalahan marketing?

Lalu, begitulah juga dengan kita, wahai pengikut sunnah, wahai pengikut manhaj salaf. Apalah ertinya dalil kita yang paling benar, hadith kita yang paling sahih, namun kedegilan kita berpegang pada pendapat kita, lalu menyebabkan rasa tidak puas hati sesetengah pihak hingga langsung menolak seruan kebenaran yang kita bawakan? Benar, pendapat kita yang paling kuat, tapi adakah memenangkan pendapat yang paling kuat sahaja yang harus kita laksanakan, sedang marketing kepada masyarakat agar mereka pula bisa menerima pendapat yang paling kuat itu tidak sangat penting sehingga kita sanggup bergaduh dan enggan memikirkan pendekatan yang lain hanya kerana pendapat yang paling kuat yang padanya kita bersandar tadi?

Bukankah Nabi kita yang mulia –selawat dan salam ke atas-nya- pernah memperingatkan tentang pentingnya marketing da’wah ini lewat hadithnya; “Kami diperintah, supaya berbicara kepada manusia menurut kadar akal (kecerdesan) mereka masing-masing.” (Hadith riwayat Muslim)

Bukankah menyelesaikan segala kezaliman dan kerusakan secepatnya –misalnya- adalah antara pendapat yang paling benar, sehinggakan anak kepada Umar Abdul Aziz sahaja pernah bertanya pada ayahnya atas gerangan apa ayahnya kelihatan semacam bertangguh-tangguh untuk menegakkan sebuah kebenaran? Lalu, Umar sebagai bukan sahaja pengeluar “produk kebenaran” tetapi juga “pemasar produk kebenaran”, dalam pengertian bukan sahaja ingin menegakkan kebenaran tetapi juga inginkan umat mengikuti kebenaran itu tadi, lantas menjawab [1];

“Wahai anakku, janganlah engkau tergesa-gesa! Sesungguhnya ALLAH telah mencela khamar lewat al-Quran sebanyak 2 kali, dan mengharamkannya pada kali yang ke-3.Jika aku memaksakan kebenaran pada manusia dengan sekaligus, aku khuatir mereka akan menolaknya sekaligus pula, sehingga hal itu menjadi fitnah.”

Umpama produk fuel-saver, kita bukan hanya mahu berbangga sebagai produk penjimat minyak yang paling benar dan terbaik, tetapi kita juga inginkan agar produk kita menjadi yang terlaris dan paling laku di pasaran.

Adakah kita wahai pencinta sunnah memahami apa yang pernah dilakukan oleh baginda Nabi S.A.W pada saat Fathu Mekah, iaitu tatkala baginda membiarkan Baitul Haram (Ka’bah) apa adanya, padahal sebenarnya beliau ingin mengembalikan keaslian bangunan itu sebagaimana ia dipancangkan pertama kali oleh Nabiyullah Ibrahim A.S, seperti hadith-nya seperti yang diceritakan oleh Aisyah R.A;

“Seandainya kaummu bukan kamu m yang baru sahaja meninggalkan Jahiliyah, nescaya akan aku robohkan Baitullah itu dan akan kubangunkan kembali berdasarkan fondasi (Nabi) Ibrahim.”[2]

Maka marilah perbaiki “marketing dakwah” kita, wahai pengikut sunnah, agar bisa menepati da’wah bil-hikmah yang dilaung-laungkan oleh al-Quran, insyaALLAH. Kita mula mendengar keluhan dan cemuhan para “pengkritik AF” yang hanya tahu mengkritik kita, untuk kita bina suatu strategi baru demi memastikan masyarakat menerima hujah kita. Kerana “Fuel saver” yang terbaiklah, yang harus menguasai pasaran!

RUJUKAN

[1] Dr. Yusuf Qardhawi, “Fatwa-fatwa Kontemporer (Jilid 2)”, Gema Insani Press (1995), ms. 1040-1041

[2] Jum’ah Amin Abdul Aziz, “ad-Da’wah, Qawa’id wa Ushul (Fiqih Dakwah: Prinsip dan Kaidah Asasi Dakwah Islam)”, Era Intermedia (2003), ms. 169

*Penulis adalah Graduate Member kepada Institution of Engineers Malaysia (IEM) yang membawa gelaran “Engineer (Engr.)”. Berkelulusan B.Eng (Hons) Electrical Engineering dan Sijil Pengajian Syari’ah. Kini bekerja sebagai engineer di sebuah power plant.Thank you.

"The believers, in their love, mercy, and kindness to one another are like a body: if any part of it is ill, the whole body shares its sleeplessness and fever" -Prophet Muhammad (P.B.U.H.)

Best Regards,
Faridul Farhan Abd Wahab
Electrical Engineer
Jimah O&M Sdn. Bhd.
2 x 700MW Coal Fired Power Plant Project
PT 7308 & PT 7309,
Mukim Jimah, Daerah Port Dickson,
Negeri Sembilan Darul Khusus.
(Tel: 06-658 1158/ 06-658 1149 Ext: 1090)
Email: faridul@jimahev.com

PANDULAH BERLAMPU DI WAKTU HUJAN...


Jika anda seorang pemandu berhemah, tentu anda sudah sedia maklum, akan kesulitan, bahaya dan risiko yang dihadapi oleh seorang pemandu tatkala hujan lebat datang menjelma. Jika sampai hujan yang turun sampai-sampai menyulitkan pemandangan, sekurang-kurangnya dua peralatan yang harus anda hidupkan sebagai langkah keselematan di samping kelajuan yang dikurangkan dan pemanduan yang penuh kehati-hatian: hidupkan wiper dan nyalakan lampu.

Terkadang orang salah memahami akan tujuan atau maqasid syariah untuk menyalakan lampu di waktu hujan. Pada mereka, kehadiran lampu tidak langsung membantu penglihatan mereka, lantaran efek cahaya yang dihadirkan sang lampu seakan tidak kelihatan. Di sini mereka gagal memahami, bahawa menyalakan lampu di waktu hujan justeru bukan untuk kemudahan peribadi, tetapi bahkan untuk orang lain. Anda nyalakan lampu bukan untuk memudahkan penglihatan anda, tetapi memudahkan pemandu lain menyedari kehadiran kenderaan anda!

Ertinya, sifirnya songsang daripada yang anda sangkakan! Menyalakan lampu itu bukan bersifat “menerima”, tetapi lebih kepada “memberi”. Ia lebih kepada “menyumbang”, berbanding hanya “menikmati”. Anda memandu sambil menyalakan lampu justeru kerana memikirkan orang lain, berbanding memikirkan diri sendiri. Lalu, jadilah anda pemandu berhemah yang sering di promosikan oleh JPJ dan media massa .

Jika saja Ubai Bin Kaab hidup di zaman kini, barangkali definasi “taqwa” yang ditanyakan oleh Saydina Umar al-Khattab akan dijawabnya “umpama memandu kenderaan di waktu hujan.” Kerana di sana , terdapat juga unsur kehati-hatian sepertinya juga berjalan di jalanan yang berduri, bahkan ditambah sikap “memikirkan umat” berbanding hanya diri sendiri sebagai pelengkap ciri-ciri insan bertaqwa.

Lalu sedarlah wahai saudaraku, betapa para anbiya’ wal mursalihin, beserta para sahabat dan pengikutnya, adalah orang yang hidupnya “untuk orang lain”, bukan untuk diri sendiri. Mereka hidup untuk “memberi”, bukan hidup merintihkan “pemberian.” Hidup mereka bahkan rela dikorbankan, demi kemanfaatan dan kesejahteraan umat dalam naungan Islam yang indah. Umpamanya ungkapan Mujadid nan mulia Hassan al-Banna; “Kami bekerja untuk manusia kerana ALLAH lebih daripada kami bekerja untuk diri kami sendiri..”

Musibah yang menimpa mereka tidak pernah menikam sukma, lantaran jiwa mereka sibuk memikul musibah umat. Musykilah (permasalahan) mereka umpama kecil hendaknya, lantaran akal mereka sibuk memikirkan penyelesaian musykilah umat. Air mata mereka mahal harganya dan tidak pernah dan tidak akan pernah mereka tumpahkan air mata mereka yang sedia terhad itu untuk menangisi nasib mereka, lantaran air mata itu mereka optimakan guna menangisi kesedihan umat. Kerana mereka “menyalakan lampu kenderaan” itu di waktu “ribut”, bukan untuk diri mereka, tetapi bahkan untuk umat!

Seumpama ungkapan-ungkapan akhir Junjungan tercinta, “umatku! Umatku!”, maka sebegitulah juga mereka, dan sebegitulah pula hendaknya kita. Hingga tenanglah hatimu menghadapi ribut badai kehidupan, kerana “lampu”mu menyala bukan mengubat duka lara jiwamu, tetapi menghibur dan membelai duka lara umat.

Maka marilah kita memikirkan pula nasib saudara-saudara kita, hingga selamatlah pemanduan kita, hingga tiba bahagia, di destinasi abadi sana .

“Tidak beriman seseorang daripada kamu sehingga dia mencinta iuntuk saudaranya seperti apa yang ia cintai untuk dirinya.”
(Hadith riwayat Bukhari dan Muslim)
Thank you.

"The believers, in their love, mercy, and kindness to one another are like a body: if any part of it is ill, the whole body shares its sleeplessness and fever" -Prophet Muhammad (P.B.U.H.)

Best Regards,
Faridul Farhan Abd Wahab
Electrical Engineer
Jimah O&M Sdn. Bhd.
2 x 700MW Coal Fired Power Plant Project
PT 7308 & PT 7309,
Mukim Jimah, Daerah Port Dickson,
Negeri Sembilan Darul Khusus.
(Tel: 06-658 1158/ 06-658 1149 Ext: 1090)
Email: faridul@jimahev.com

CAMELS : A GIFT FROM ALLAH"Why do they not reflect on the camels and how they are created ?" (Translation of Quran 88:17)

Camels creation is its own miracle. The camel is not always seen as a beautiful animal. But it is absolutely perfect for what it needs to do and where it needs to survive. This is a gift from God. Without camels, no one could travel in the deserts , so huge sections of the world would be not just difficult to live on, but completely unhabitable.

All of the camel is practical for his survival and for his service to man. A camel's feet, although hoofed, have large pads that spread out in the soft sand to keep the animal from sinking in. His face is designed as protection from sun and sand. The thick eyebrows, heavy eyelids and thick lashes all keep out sand, and there's even a third eyelid that can close in heavy storms. The still nostrils have special muscles which the camel can close against blowing sand. The ears have thick hair inside the ear, as well as outside to prevent dirt and sand from getting down inside the ear, and possibly causing infection.

A camel's hump is a lump of fat. This is used as a source of energy when food is scarce. The hump may actually shrink when no food is available, but the camel can live off it for many days. And it will reform perfectly when food is again available. Because food is so scarce in the desert, the camel must be able to eat anything (even the tents). The lining of the mouth is very tough so that the camel can bite and chew thorny cactus plants without harm to the mouth.
Most incredible is how the camel deals with heat and lack of water.
First of all, camels have a low metabolic rate, so energy is used slowly. The body temperature has a wide range of normal. It may start the day at 94 and hit 105 in the heat of the afternoon (Human's normal temperature is 98 and at 101, we are sick). The camel is one of few animals that can sweat. The coarse body hair, which acts as a protection against the direct sun, also allows the camel this ability to sweat. Sweating is a more efficient cooling system than panting (as in dogs) as less precious fluid is lost. Additionally, in its incredibly efficient way, the camel does not sweat until its body temperature is near the top of its range.

No other creature can process water in the same way. It does not lose water from blood, only from the tissue. Thus the blood stays properly thin enough to circulate and remove body heat. The camel will only drink when needed and only replace what's lost. If he lost 5 gallons over the last two days, he will drink 5 gallons and walk away. He may not drink at all in winter.
And the camel can quickly replace all water lost - 25 gallons in a very short time. Other animals drinking too fast can die from water intoxication. So camels are truly remarkable animals. When we reflect on their creation, as God instructs us to do, we cannot help but marvel at the ways God made them fit perfectly into their niche.

May God help each of us to fit our own niche as well.
From
Abu Hanifah
USM