Saturday, September 27, 2008

SALAM LEBARAN


Idul Fitri kembali lagi setelah sebulan kita berpuasa, inilah salah satu hari yang diharamkan untuk berpuasa padanya, kerana ia adalah hari kemenangan, hari kejayaan dan juga hari kembali kepada fitrah yang asal. Sebulan berpuasa seharusnya mendidik kita untuk menjadi insan bertaqwa dan hari ini adalah untuk meraikan kejayaan mengharungi ujian Ilahi lewat perintah puasa yang bukan sedakar menahan lapar dan dahaga tetapi juga syahwat-syahwat yang sering menguasai diri sebelum ramadhan. Juga sebagai bekalan menghadapi 11 bulan yang mendatang dengan ibadah-ibadah yang telah biasa dilakukan semasa bulan ramadhan yang lalu. Bekalan sebulan itu sepatutnya cukup untuk membentengi diri dari melanggar perintah-Nya dan istiqamah dengan kebenaran dari-Nya. Malang andainya bulan ramadhan yang lalu tidak membuahkan apa-apa perubahan pada diri, lebih malang jika setelah ramadhan ibadah, akhlak dan perilaku kita semakin teruk berbanding sebelum ramadhan. Menjadi tanda kita tidak termasuk dalam generasi taqwa yang ingin dihasilkan semasa ramadhan yang lalu.

Fitrah insani itu sewajarnya menginsafi dan mengetahui siapa dirinya, serta tahu apa tanggungjawab yang dipikulnya dalam menghadapi bulan-bulan seterusnya. Cuma saat melafazkan ataupun mendengar takbir raya berkumandang, perasaan kita semakin sayu dan sedih, boleh jadi kerana lenggok irama takbir raya di Malaysia yang mendayu-dayu itu sedikit sebanyak mengundang rasa sebak di hati, lebih-lebih lagi bagi yang tidak dapat balik beraya, berada jauh dari keluarga, terkenang insan yang telah menghadap Ilahi, terjadi kecelakaan dan pelbagai lagi alasan yang membuatkan airmata mengalir bila mendengar takbir raya, walhal saat ramadhan dulu begitu sukar untuk mengalir walau setitis airmata.

Sedangkan tasbih, tahmid dan takbir yang kita sebutkan itu adalah laungan kemenangan, lanugan kebangkitan, laungan kebebasan dari kehinaan tanpa Islam kepada kebanggan dengan Islam. Idul Fitri yang disambut menjadi titik tolak kepada perubahan diri yang lebih baik tahap kefahaman agamanya, lebih banyak tahap ibadahnya, lebih sopan tutur bicaranya, lebih sempurna akhlaknya. Inilah generasi takwa yang diharapkan agar menjadi pejuang agama-Nya untuk kembali mendidik umat setelah mendapat tarbiyah ramadhan selama sebulan, menaikkan kembali semangat pejuang agama-Nya untuk kembali membangkitkan jiwa-jiwa yang masih tidur walau mereka juga menempuh bulan ramadhan yang lalu.

Ceriakan dirimu pada hari kemenangan ini, ukirkan senyuman yang paling manis yang mampu dikau berikan pada saudaramu, serta ucapkanlah semoga ALLAH menerima segala amal-amal kita semasa ramadhan yang lalu. Hubungkan silatulrahmi dengan saudara-maramu agar ukhwah dengan mereka kembali bertaut, kerana mereka juga adalah mad’u-mad’u kita yang sewajarnya kita berikan perhatian kerana dakwah itu adalah juga pada saudara yang terdekat dengan kita.

Semoga Idul fitri ini juga mengajar kita erti pengorbanan pada mereka yang telah bekerja kerana terpaksa menyediakan beberapa sampul duit raya untuk anak-anak kecil yang lebih lebar senyumannya menanti dihulurkan duit raya sebanyak yang boleh. Walau bukan suatu amalan yang seharusnya dibiasakan dalam masyarakat kita, tetapi bukankah rezeki yang kita dapat adalah dari-Nya, maka segala harta yang kita miliki di dalamnya ada hak orang lain. Mudah-mudahan duit-duit raya yang kita berikan itu sebagai tanda syukur kepada-Nya, dan moga ALLAH akan memberikan rezeki yang lebih baik kelak, boleh jadi apa sahaja. Ku ucapkan Selamat Rari Raya Idul Fitri kepada mereka yang mengenaliku dan kudoakan agar ALLAH menerima segala ibadah dan amal soleh kita lewat ramadhan yang lalu serta kekalkan kita dalam agama-Nya. Ku mohon maaf jika ada tersalah dan terkhilaf dalam berbicara lewat lisan mahupun tulisan kepada sahabat dan sahabiah yang pernah mendengar atau membaca apa-apa yang kusampaikan. Semoga kita senantiasa dalam ridha-Nya di dunia dan juga di akhirat kelak.

Mohd Halimi Abdul Aziz
28 Ramadhan 1429H, 12:00p.m.

BILAKAH MALAM ITU KAN TIBA

Seringkali kedengaran bacaan surah Al Qadr di penghujung ramadhan yang dibacakan oleh para imam solat terawih bagi mengingatkan para jemaahnya akan kedatangan malam yang dijanjikan Tuhan. Seringkali juga dapat dilihat di penghujung ramadhan bilangan jemaah yang memenuhi surau dan masjid semakin mengecil dan susut ‘rating’nya, berbeza saat melihat jemaah yang memenuhi pusat beli-belah di mana-mana, kelihatan sentiasa penuh dan di’imarah’kan sebaik-baiknya bermula awal ramadhan dan semakin kerap kunjungannya bila ramadhan semakin berakhir.Adakah kerana tarikan ke pusat beli-belah itu lebih mantap diselangi lagu-lagu yang menusuk kalbu dan mengimbau nostalgia lama dengan lagu-lagu raya yang memenuhi segenap ruang yang ada, sedangkan di surau dan masjid hanya dialunkan selawat yang tidak pernah berubah gaya lagunya serta seragam liriknya. Walhal fasa terakhir inilah seharusnya digandakan usaha dan bersungguh-sungguh melakukan ibadah kepada-Nya. Sesungguhnya manusia itu diberikan sifat lupa pada dirinya, menyebabkan kita selalu terlupa apa yang paling penting dalam kehidupan ini, kesukaran untuk menentukan apa yang sepatutnya didahulukan dalam hidup ini juga menjadi penghalang terbesar untuk melihat umat ini bangkit dari lenanya yang panjang

Bagaimana caranya mahu mengembalikan semangat beragama dalam masyarakat kita, kerana saban tahun ramadhan hadir, masih ramai yang zahirnya hanya berubah saat ramadhan tiba dan pabila tamatnya musim ramadhan, tabiat lama kembali merosakkan diri untuk bulan-bulan seterusnya. Menjadi tanggungjawab kita bersama untuk meneruskan kebaikan yang telah bersemai dalam jiwa umat saat tarbiyah ramadhan mendidik umat ini.

Kalimah ‘mudah-mudahan kamu bertakwa’ di penghujung ayat 183 surah al-baqarah harus menjadi petunjuk buat kita bahawa ramadhan ini bakal mendidik umat ini menjadi generasi takwa ataupun didikan ramadhan ini tidak memberikan apa-apa manfaat buat mereka yang tidak merasa ingin menjadi generasi takwa sebagai tujuan utama dalam ibadah puasa kita. Takwa yang bakal memandu kita mengharungi 11 bulan mendatang pastinya bukan sahaja untuk istiqamah dalam beribadah bahkan lebih lagi dengan menjaga diri dari melakukan perkara yang ALLAH larang dan berhati-hati dalam melakukan sesuatu dengan mengambil kira pandangan agama dalam setiap aspek perbuatan dan percakapan kita, persis seperti kita sedang berjalan di atas jalan yang berduri. Inilah makna takwa yang digambarkan oleh seorang sahabat Nabi kepada Umar.

Bilakah saatnya malam Al-Qadr itu akan tiba tidak perlu kita sibukkan dengan pelbagai perbahasan walau bukanlah sesuatu yang salah jika kita membicarakannya, cuma bimbang kesannya dalam beribadah hanya sekadar untuk malam itu semata-mata. Apatah lagi jika sudah berpuas hati setelah berqiamullai malamnya, pabila siangnya tiba lalu mengatakan bahawa semalam adalah malam Al-Qadr kerana tanda-tandanya cukup jelas berpandukan beberapa pandangan tentang tanda-tanda malam Al-Qadr.

Ikhlaskan diri kita dalam beribadah kepada-Nya, berdoalah dengan penuh keyakinan agar Dia mengampunkan kita di bulan ramadhan yang masih berbaki ini, ada hikmah yang besar ALLAH tidak menyatakan waktu yang tepat bilakah malam al-Qadr itu kan tiba. Pokoknya relakah kita memaksa diri mengorbankan masa tidur kita untuk bangkit menyembahnya saat manusia lain yang tidak menghiraukan kedatangan malam yang indah di bulan ini lena dengan mimpi-mimpinya yang tidak pernah berakhir. Kuatkanlah semangatmu untuk mengisi malam-malam terakhir ini dengan sujud kepada-Nya dan pasti akan lebih bermakna jika kita mampu mengalirkan walau setitis air mata keinsafan di malam yang istimewa ini kerana mengingatkan segala dosa-dosa yang sering membayangi kita.

Lailatul-Qadr
Malam yang sejahtera,
Menjadi rebutan insan bertaqwa,
Mengharap dosa kan terampun,
Agar kekal dalam kebenaran,
Buat bekalan bulan mendatang.

Tibalah saat kembali pergi,
Sinar fajar mula memancar,
Berlalulah malam dambaan umat,
Menangisi pemergian yang pasti,
Bertemu kembali hanya Tuhan yang tahu.

Ayuh wahai teman sekalian kita penuhi malam-malam kita dengan kenangan indah bersama-Nya. Airmata itu kan pasti mengalir seandainya kita tahu ini adalah ramadhan kita yang terakhir untuk mengucap kata taubat pada-Nya.


“Dan orang-orang yang bertaubat dan mengerjakan amal saleh, maka sesungguhnya dia bertaubat kepada Allah dengan taubat yang sebenar-benarnya”[Al Furqan 25:71]

“Kecuali orang-orang yang taubat dan mengadakan perbaikan dan berpegang teguh pada (agama) Allah dan tulus ikhlas (mengerjakan) agama mereka karena Allah. Maka mereka itu adalah bersama-sama orang yang beriman dan kelak Allah akan memberikan kepada orang-orang yang beriman pahala yang besar.”[An Nisaa 4:146]


Mohd Halimi Abdul Aziz
28 Ramadhan 1429H, 11:15a.m