Sunday, September 21, 2008

SYUKUR PADAMU YA ALLAH

Ramadhan telah memasuki fasanya yang terakhir, fasa yang dipenuhi keberkahan dan kemulian jika benar-benar dimanfaatkan sebaiknya bagi mereka yang benar-benar ingin menggengam nilai keampunan dan ketaqwaan dari-Nya pada kesempatan yang masih ada saat ini.

Malam yang indah itu kembali lagi bagi umat ini, tiada siapa yang mengetahui bilakah malam yang lebih baik dari seribu bulan itu, tapi yang pasti ia berada pada fasa-fasa terakhir ini. Marilah kita rebut peluang keemasan yang masih ada ini untuk mencari ketenangan malam yang indah itu dengan beribadah kepada-Nya, jangan biarkan malam itu berlalu sahaja tanpa dirasakan kehangatannya, lantaran kelekaan kita untuk menyambut hari lebaran yang bakal tiba. Malam itu belum tentu dapat kita kecapi setelah tahun ini, kerana siapa tahu inilah ramadhan kita yang terakhir. Ayuh, kita meriahkan malam-malam ramadhan ini dengan bersujud kepada-Nya, menangisi segala dosa dan noda kita, menginsafi segala kesilapan yang lalu, memohon keampunan-Nya dan mengharap dikekalkan dalam hidayah-Nya bagi bulan-bulan yang mendatang.

Diri ini juga berharap agar ramadhan kali ini tidak seperti ramadhan yang lalu, ingin rasanya merasai kenikmatan malam-malam ramadhan yang masih tinggal ini dengan sebaiknya, walau diri masih belum merasai apa-apa perubahan yang ketara, ditambah dengan kegusaran yang melanda fikiran saban hari, walau luaran tampak biasa dan masih mampu mengukir senyuman namun derita diri siapa yang tahu melainkan Tuhan yang Satu bak kata sahabatku. Namun saat merasakan semangat sudah semakin pudar dari diri, ternyata ALLAH mempertemukan diri ini dengan seorang yang benar-benar membuatkan diri ini tersentuh dan sedikit sebanyak menaikkan kembali semangat hidupku.

Setelah menunaikan solat terawih, lalu membaca beberapa kalimah-Nya di salah satu sudut di dalam masjid, bersama angin kipas yang berpusing laju, kemudian ditegur seseorang yang ku kenal rupanya, tapi sudah terlupa namanya. Dia adalah seniorku saat tinggal di kolej kedua tiga tahun lepas, kami berbual-bual sambil mengenang kembali mereka yang pernah tinggal di kolej kedua serta kenangan-kenangan di situ. Dia bukanlah senior yang kukenali secara dekat, cuma saat di kolej dulu boleh dikategorikan sebagai mereka yang “huha-huha”. Setelah beberapa ketika berbicara, dia mula menyebut beberapa ayat Al-Quran yang kebetulan saat itu sedang memegang terjemahan Al-Quran, hingga membuatkan ku tergamam seketika, namun buat muka selamba sambil mengiakan apa yang disampaikannya. Saat itu kurasakan dia bukan lagi seperti dulu, ada perbezaan dan perubahan telah berlaku padanya. Bicara itu terhenti kerana masing-masing ada urusan yang perlu dibuat, lalu dia meminta jika masih dapat bertemu keesokkan harinya selepas tarawih dan diri ini bersetuju untuk menemuinya lagi.

Keesokannya dia mengajak ku kedai makan, sekadar untuk minum-minum setelah kami selesai menunaikan solat terawih. Satu lagi kejutan bagi diriku, bila dia mengeluarkan terjemahan Al-Quran lalu menceritakan pelbagai kehebatan Al-Quran, sejarah kemunduran umat Islam, apa yang perlu kita buat saat ini, dan kisah-kisah dia berdakwah pada kawan-kawan sekerjanya. Bukan ku terkejut kerana dia membawa terjemahan Al-Quran tapi pada penerangan serta perubahan dirinya yang luar biasa, apatah lagi perbincangan kami di salah sebuah kedai makan, satu suasana pengisian yang jarang-jarang kudapati walau telah beberapa tahun bersama tarbiyah. Dia menceritakan segala-galanya dengan cukup baik bersama nas-nas Al-Quran yang diingatinya dan kami mentaddaburkan beberapa ayat Al-Quran diselang –seli dengan hirupan teh tarik. Semasa dia menerangkan segala yang diketahuinya, diri ini mula terkenang kembali saat berada di kolej bersama dengannya, ternyata dia tidak pernah bercerita seperti ini, dan kujuga belum pernah berbicara dengannya pasal Al-Quran, dakwah, tarbiyah dan selainnya.Rupanya dia katakan dia mendapat semua ini setelah keluar dari kolej dan mula berkerja, lalu dia mengatakan setelah itu ALLAH memberikannya jalan yang lurus seperti mana yang sering diungkapkan dalam Al-Fatihah.

Betapa hebatnya hidayah yang ALLAH berikan pada seseorang, mampu menyentuh hati-hati yang satu ketika dulu agak sukar berbicara tentang agama, tetapi sekali hidayah mula menyentuh diri, lihatlah perubahan dan keupayaan yang ALLAH berikan, maka benarlah apa yang Umar ucapkan “Kita dahulu adalah bangsa yang hina, dan Islam telah memuliakan kita, sesiapa yang mencari kemulian selain dari Islam, maka hinalah dirinya”. Itulah ungkapan yang dapat kurasakan padanya, petahnya dalam berbicara tentang agama dan masalah yang sedang umat ini hadapi, di samping taddabur ayat-ayat Al-Quran yang dibacanya, benar-benar membuatku rasa gembira dan bersyukur.

Saat diri ini merasa lemah dan malas, lantas ALLAH mempertemukan dengan seorang insan yang membuatkan diri ini kembali bersemangat dan terharu serta merasakan bahawa hidayah ALLAH itu benar-benar satu anugerah yang maha hebat, diberikan-Nya pada siapa yang dikehendaki-Nya. Hati ini kembali terisi dengan pengisian-pengisiannya pada malam itu, lebih-lebih lagi dengan kesungguhanya untuk bertemu lagi demi menyampaikan apa yang diketahui padaku, semangat dakwahnya sangat menginsafkan diri ini, kerana diri ini juga kadang-kadang semakin hilang semangat dakwahnya. Harus menjadi ibrah padaku bahawa jangan sekali-kali membenci atau membiarkan mereka yang kita rasakan susah untuk dibawa bicara tentang Islam, kerana boleh jadi sekali mereka tersentuh dengan risalah-Nya, maka lihatlah kesungguhan dakwahnya, bahkan lebih hebat berbanding mereka yang telah lama ditarbiyah. Inilah salah satu buktinya.

Syukur pada-Mu ya ALLAH, mempertemukan aku dengannya, mengisi dan mengubati kesedihanku saat ini, mengembirakan hati ini dengan kalimah-Mu, memberikan seorang teman lama dengan wajah diri yang baru dan tutur kata yang sentiasa mengingatkanku pada-Mu. Ramadhan kali ini, cukup berbeza dengan sebelum ini, semoga ada hikmah yang cukup bermakna bagi dakwah ini, lewat pertemuan yang tidak pernah kufikirkan dan rancangkan ini. Sebuah pemberian yang kunantikan selama ini, moga dapat bertemu lebih ramai insan yang sepertinya.

Kuucapkan syukur padaMu
Ya ALLAH
Atas segala pemberianMu
Kudambakan cintaMu
Kuhamparkan ibadahku
Melewati malam maghfirahMu
Demi menebus segala
Dosa nodaku padaMu
Terimalah taubatku
Sebelum bertemuMu
Di alam kekal abadi
p/s- Selamat beribadah memohon ampunan-Nya di lailatul qadr dan jgn lupa bayar zakat fitrahmu. Selagi masa masih ada...

Mohd Halimi Abdul Aziz
20 Ramadhan 1429H, 02:08a.m