Sunday, September 30, 2007

MASA SEMAKIN SUNTUK

Sedar mahupun tidak ia sudah semakin menghampiri penghujungnya, masa semakin suntuk untuk kita mendapat rahmat dan keampunan yang melimpah ruah dari Yang Maha Pemurah dan Pengampun. Ya ALLAH jadikanlah kami orang-orang yang sentiasa memohon rahmat dan keampunanMU dalam menghadapi malam-malam yang mendatang kelak.

Namun kadang kala jiwa ini merasakan kemalasan untuk beribadah kepada-Nya lantaran semangat yang kian luntur. Boleh jadi kerana menjelangnya pertengahan Ramadhan, semangat beribadah sudah bertukar menjadi semangat untuk berhari raya, apatah lagi bila mendengar dendangan lagu-lagu raya yang cukup indah mahupun menyayat hati, bahkan cukup mudah untuk mendengarnya saat berkunjung di pasaraya di setiap tempat, tidak terkecuali bagi mereka yang menjadikan lagu-lagu raya sebagai lagu tema alat komunikasi dan komputer masing-masing. Ayuh kita menyambut kehadiran syawal, itulah laungan mereka.

Sedangkan Ramadhan masih lagi menyediakan pelbagai tawaran yang maha hebat bagi umat akhir zaman ini, ternyata tawaran itu hanya diketahui oleh mereka yang sentiasa mendambakan maghfirah-Nya, tawaran itu tidak bermakna andai kita tidak merebutnya, adakah kita masih lagi mengharapkan agar selepas berakhirnya Ramadhan ini kita bakal menjadi orang-orang yang bertakwa, andai itu masih menjadi cita-cita kita maka pendamkan dahulu kegembiraan syawal kita dengan mengisi hari-hari terakhir Ramadhan ini dengan beribadah kepada-Nya dengan jiwa yang tenang dan ikhlas.

Betapa harus kita bimbang andai Ramadhan ini berlalu begitu sahaja tanpa ada perubahan dari segi amalan mahupun identiti kita kelak sebagai seorang Muslim. Andai Ramadhan ini belum mampu mendidik diri kita agar merealisasikan firman ALLAH mudah-mudahan kita menjadi orang bertakwa, maka boleh jadi Ramadhan ini hanya menjadikan kita penat dan lapar semata-mata dan lebih menyedihkan selepas Ramadhan kita terus tenggelam dalam kelalaian dan kealpaan dunia.

“ Betapa banyak orang yang berpuasa, tetapi ia tidak mendapatkan sesuatu dari puasanya itu melainkan lapar. Dan betapa banyak orang yang melakukan solat malam, tetapi ia tidak mendapatkan sesuatu dari solat malamnya itu kecuali tidak tidur [HR Nasa’i,Ibnu Majah dan Al Hakim]

Wahai sahabatku doakanlah agar diri ini dan kalian semua memanfaatkan saat-saat yang berharga ini agar dapat bertemu dengan malam yang lebih baik dari seribu bulan kerana kita belum dijamin bakal mendapat saat-saat seperti ini lagi kelak bahkan esok sahaja kita masih belum tahu sama ada masih ada peluang untuk memohon keampunan-NYA. Diri ini terlalu banyak melupakan nikmat-nikmat-Mu, bahkan berapa banyak maksiat dan dosa yang diri ini lakukan sama ada sedar mahupun tidak, sama ada secara zahir mahupun tersembunyi.

Ya ALLAH jadikanlah kami hamba-hambaMu yang mengetahui segala kesilapan dan dosa yang kami lakukan agar dengan mengingatinya kami akan sentiasa memohon ihsanMu agar mengampuni segala dosa-dosa kami.

Ya ALLAH berikanlah semangat dan kekuatan kepada diri yang serba lemah ini agar tegar beribadah kepadaMu, melaksanakan tanggungjawab yang dipikulkan kepada diri ini, membina kembali generasi baru yang bakal menyebarkan cahaya agamu-Mu walau ada yang membencinya, menerapkan kembali syariatMu dalam jiwa-jiwa kami agar ia dapat tertegak kembali di bumiMu.

Ya ALLAH tabahkanlah jiwa ini menghadapi segala ujian dan dugaan yang kami tempuhi dalam kehidupan yang penuh tipu daya ini dengan bersyukur dengan segala nikmat yang kami terima dariMu dan bersabar dengan musibah yang juga dariMu.

Ya ALLAH masa semakin suntuk bagi kami dalam mengharapkan maghfirahMu, maka kami berharap dapat merasai nikmat beribadah kepadaMu dalam malam-malam kemuliaan yang bakal kami lalui, mudah-mudahan malam yang istimewa dan penuh barakah itu dapat kami gapai sebagai hambaMu yang bertuah.

Ya ALLAH ingatkan kami andai terlupa untuk memanfaatkan madrasah Ramadhan ini dengan sebaik-baik amalan yang mampu kami berikan agar kelak kami dapat menuai hasilnya sebagai hambaMu yang bertakwa. Amiiin.

“Sesungguhnya Kami telah menurunkannya (Al-Quran) pada malam Qadar. Dan tahukan kamu apakah malam kemuliaan itu? Malam kemuliaan itu lebih baik dari seribu bulan. Pada malam itu turun para malaikat dah Ruh (Jibril) dengan izin Tuhannya untuk mengatur semua urusan. Sejahteralah (malam itu) sampai terbit fajar.”[Al-Qadr 97:1-5]

Al Faqir IlaLLAH
Mohd Halimi Abdul Aziz
Menjelang 20 Ramadhan 1428H 11:44p.m.