Thursday, November 13, 2008

MENANTI KEHADIRAN SEORANG NOVELIS

Habiburrahman El-Shirazy adalah seorang novelis yang dikenali buat mereka yang meminati novel-novel tulisannya. Bagi mereka yang melihat filem Ayat-ayat cinta seharusnya tahu ia adalah adaptasi dari sebuah novel yang ditulis oleh Habiburrahman atau juga dikenali dengan Kang Abik.

Esok Insya ALLAH adalah harinya diri ini bakal bertemu dengan sang novelis ini, sesuatu yang tidak pernah ku sangka mendapat peluang bertemu dengannya. Hadirnya dari Kairo ke Malaysia hanya sebentar kerana saat ini sedang sibuk membantu pembikinan filem dari bukunya Ketika Cinta Bertasbih. Mudah-mudahan kehadirannya yang sementara ini dapat meninggalkan sesuatu yang bermakna buatku.

Aku bukanlah orang yang bercita-cita ingin menjadi novelis, sekadar menulis artikel-artikel biasa saja, namun demikian terlibat menganjurkan Bengkel Penulisan Novel Islami yang akan disampaikan oleh Kang Abik, menjadi ruang untuk bertemu dengannya.
Sebelum ini hanya sekadar melihat wajahnya di internet dan membaca buku-buku tulisannya bermula dengan Ayat-ayat cinta, Pudarnya cinta Cleopatra, Dalam Mihrab Cinta dan akhirnya Ketika Cinta Bertasbih siri 1 dan 2. Semuanya dihabiskan dalam masa sehari dan kalau lama pun dua hari, mungkin kurang penghayatan jika dibaca terlalu cepat, tetapi diri ini tetap mengukir senyuman serta mengundang sedih saat membacanya, seolah-olah apa yang diceritakan sedang berlaku di depan mata. Segala nasihat disampaikan dalam sebuah cerita kehidupan, apatah lagi dengan tema cinta yang cukup luas pengertiannya. Tulisan itu menjadi medan dakwah yang cukup hebat dan harapnya bengkel yang bakal dibuat nanti mampu menghasilkan mereka yang bukan sahaja mampu menulis dengan baik bahkan menjadi sebahagian dari pendakwah yang mewarnai masyarakat.

Semoga pertemuan nanti menjadi medan untuk ku mencari spirit yang hilang dalam diri, sedikit terubat setelah melihat cerita Sang Murobbi, dan kali ini bertemu dengan sosok peribadi yang pastinya terkena tempias Sang Murobbi yang benar-benar mampu mendidik para pelajarnya menjadi insan biasa yang luar biasa sumbangannya kepada ummat.

Mohon doa kalian agar segalanya berjalan lancar dan akan ku coretkan kelak pengalaman bersama dengannya lewat tulisan biasaku di blog ini, sebagai satu perkongsian yang diharapkan dapat memberi seribu satu kenangan yang tak kan pudar sinarnya pabila cinta dan dakwah berpadu. Amiin


Mohd Halimi Abdul Aziz
Event Manager
Akarbina Training and Consultancy
Bengkel Penulisan Novel Islami
Bersama Habiburrahman El-Shirazy
16 November 2008

GENERASI HARAPAN

Di mana dicari pemuda Kahfi
Terasing demi kebenaran hakiki
Di mana jiwa pasukan Badar berani
Menoreh nama mulia perkasa abadi


Ummat melolong di gelap kelam
Tiada pelita penyinar terang
Penunjuk jalan kini membungkam
Lalu kapankah fajar kan datang


Mengapa kau patahkan pedangmu
Hingga musuh mampu membobol bentengmu
Menjarah menindas dan menyiksa
Dan kita hanya diam sekadar terpana


Bangkitkan negeri lahirkan generasi
Pemuda harapan tumbangkan kezaliman
Wajah dunia Islam kini memburam
Cerahkan dengan darahmu
Panji Islam telah lama terkulai
Menanti bangkit kepalmu

(IZZATUL ISLAM-KEMBALI…!)


p/s JazakaLLAH khairan kathiran kepada semua fasilitator Program Pemuda Kahfi SAS
baru-baru ini. Kehadiran kalian benar-benar ku nantikan, semoga ALLAH
permudahkan urusan kalian dan kukuhkan ikatan ukhwah kita agar bertemu tidak
jemu berpisah tidak gelisah.

p/s Tahniah kepada Akhi Hanafi atas kelahiran si mujahid kecil dan comel Aish Naufal,
kehadiranmu memberi sinar bahagia. Semoga menjadi generasi
harapan buat ummat ini.