Friday, April 20, 2007

ERTI SEBUAH UJIAN

Hidup ini tidak pernah lekang dengan pelbagai ujian dan dugaan yang menimpa. Ujian dan dugaan itu memerlukan kita mengorbankan masa dan tenaga bahkan harta untuk menyelesaikannya. Inilah lumrah kehidupan seorang manusia. Cuma yang membezakan kita adalah bagaimana cara dan kaedah yang diambil tika menghadapi ujian-ujian itu. Bila terkenang zaman kanak-kanak dulu, seolah-olah setiap ujian dan masalah yang menimpa dirasakan tidak terlalu membebankan, namun bila semakin meningkat dewasa, cabaran dan rintangan juga meningkat. Lantaran itu apakah ertinya semua ujian yang kita tempuhi.

Bagi seorang pelajar, pastinya akan menempuh ujian-ujian atau ‘exam’ untuk menyelesaikan pengajian mereka. Demi untuk melihat segala yang dipelajari dapat difahami dan dihayati dengan baik maka peperiksaan harus dihadapi dan markah yang diperoleh akan menjadi ukuran tahap kefahaman kita. Inilah ujian yang harus bahkan wajib ditempuh oleh seorang pelajar. Setiap teori-teori yang dipelajari harus dibuktikan aplikasinya melalui ujian yang diberikan. Bagi yang berjaya memperoleh keputusan yang terbaik, maka merekalah insan yang dianggap telah menguasai setiap yang dipelajari.

Begitu jualah dengan akidah dan iman yang ada di dalam sanubari kita, yang mana tidak cukup dengan mempelajari subjek-subjek atau pengisian tentang akidah dan iman tanpa adanya sebuah ujian untuk membuktikan kekuatan dan keutuhan akidah dan iman di dalam diri ini. Akidah dan iman yang kuat itulah akan menjadi sandaran tika menghadapi situasi yang susah dan sulit. Apatah lagi bagi pejuang-pejuang kebenaran, ujian merupakan ukuran keimanan dari ALLAH untuk mengetahui siapakah hamba-Nya yang benar-benar berjuang untuk agama-Nya dan orang-orang yang berdusta seperti yang termaktub dalam kalam-Nya yang mulia:

“Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan (saja) mengatakan , “Kami telah beriman”, sedang mereka tidak diuji lagi? Dan sesungguhnya Kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya ALLAH mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang dusta”[Al-Ankabut, 29: 2,3]

Sesungguhnya ujian yang menimpa umat-umat terdahulu adalah kerana mempertahankan akidah dan iman kepada ALLAH, ujian yang mereka tempuhi adalah kerana mendidik umat ini dengan kemulian dan keagungan kalimah-NYA, ujian yang mereka tempuhi adalah kerana membebaskan umat dari berhala dan taghut yang merendahkan martabat mereka, ujian yang mereka tempuhi adalah kerana menyebarkan risalah dakwah yang diberikan oleh ALLAH untuk Bani Adam sebagai khalifah di muka bumi.

Ujian yang mereka tempuhi menyebabkan mereka menitiskan air mata pabila memikirkan masalah umat yang leka dengan kehidupan dan kemewahan dunia. Ujian yang mereka tempuhi bahkan menghendaki mereka menitiskan darah demi sebuah perjuangan membela kebenaran hingga akhirnya menjadi sebab untuk ALLAH memberikan pertolongan-NYA dan memasukkan mereka ke dalam syurga yang abadi.


“ Apakah kamu mengira bahwa kamu akan masuk syurga, padahal belum datang kepadamu (cubaan) sebagaimana halnya orang-orang terdahulu sebelum kamu? Mereka ditimpa oleh malapetaka dan kesengsaraan, serta digoncangkan (dengan bermacam-macam cobaan) sehingga berkatalah Rasul dan orang-orang yang beriman bersamanya, “Bilakah datangnya pertolongan ALLAH?”. Ingatlah, sesungguhnya pertolongan ALLAH itu amat dekat.”[Al-Baqarah, 2:214]

Saksikanlah segala pengorbanan dan ujian yang mereka tempuhi dan kemudian bandingkan dengan diri kita, adakah ujian kita lebih hebat dan dahsyat daripada mereka, adakah ujian dan cubaan yang kita tempuhi kerana membela kebenaran demi umat akhir zaman ini, adakah segala ‘exam dunia’ yang kita lalui membuatkan kita menitiskan air mata, membuatkan kita mengeluarkan belanja yang besar atau membuatkan darah yang mengalir dalam diri ini mula menitis hanya kerana ‘exam dunia’ itu, adakah kita salah seorang dari mereka?

Jika hanya sekadar ‘exam dunia’ yang kita hadapi sudah terasa berat untuk kita hadapi hingga akhirnya berlalulah masa yang lama untuk menyelesaikan ujian dunia tersebut, maka mungkin kita cuma ingin memikirkan masalah peribadi kita yang tidak pernah selesai. Seharusnya kita bimbang masa yang hanya dihabiskan untuk urusan dunia tersebut bisa membuatkan hati ini menjadi keras lantaran hanya sibuk untuk urusan peribadi berbanding berusaha menghabiskan masa untuk urusan agama dan umat.

“..............dan janganlah mereka seperti orang-orang yang sebelumnya telah diturunkan al-Kitab kepadanya, kemudian berlalulah masa yang panjang atas mereka, lalu hati mereka menjadi keras. Dan kebanyakan di antara mereka adalah orang-orang yang fasik.”[Al-Hadid, 57:16]

Didiklah hati ini agar sentiasa tenang menghadapi segala dugaan dan rintangan, kerana orang beriman sentiasa dalam kebahagiaan baik tika waktu diberi nikmat atau ditimpa musibah. Bersyukur bila mendapat nikmat dan bersabar dengan ujian yang menimpa adalah tanda kebahagiaan bagi seorang Mukmin.

Jangan kita biarkan ujian dunia ini menjadi sebab untuk kita meninggalkan tanggungjawab untuk mendidik diri dan umat yang seringkali mendambakan sentuhan Al-Quran dan Sunnah, agar setiap ujian dan cubaan dunia itu kelihatan kecil berbanding rintangan tarbiyah dan dakwah yang kita ingin perjuangkan.

Penuhilah waktu-waktu kita untuk mendekatkan diri kepada-NYA, agar bisa menambahkan keimanan dan ketakwaan kita dalam meniti perjalanan hidup yang serba singkat ini. Mudah-mudahan kitalah orang-orang yang ALLAH pilih sebagai penolong agama-NYA, hingga selayaknya kita mendapat pertolongan dari-NYA.

“Hai orang-orang yang beriman, jika kamu menolong (agama) ALLAH, niscaya Dia akan menolongmu dan meneguhkan kedudukanmu.”[Muhammad, 47:7]

Teguhkan dirimu dengan kesabaran yang bisa mengekalkan kita dalam hidayah ALLAH walau sebanyak mana ujian yang menimpa, kerana kita inginkan keridhaan Ilahi yang dapat menunjukkan jalan kebenaran kepada diri ini yang serba kekurangan, keseorangan dan kekosongan tanpa bimbingan dari-NYA.

“ Dan orang-orang yang berjihad untuk (mencari keridhaan) Kami, benar-benar akan Kami tunjukkan kepada mereka jalan-jalan Kami. Dan sesungguhnya ALLAH benar –benar beserta orang-orang yang berbuat baik.”[Al-Ankabut, 29:69]

Salam imtihan kepada mereka yang sedang menghadapinya, mudah-mudahan ALLAH memudahkan kalian menghadapi peperiksaan tersebut dengan sebuah kejayaan dan sediakan sekali persiapan untuk menghadapi ‘exam’ yang lebih besar dan berat di alam yang kekal abadi agar setiap ‘exam’ yang kita hadapi di dunia akan lebih beerti dengan sebuah ‘kejayaan yang kekal abadi’.


Mohd Halimi Abdul Aziz
Ex-Matrik Gopeng 2003/2004
1 Rabi’ul Akhir 1428H, 19:04 p.m.

No comments: