Saturday, September 13, 2008

BULAN MEMBERI CINTA


Ramadhan telah berada di penghujung fasa pertamanya dan kini hampir memasuki fasa kedua buat hamba-hamba-Nya. Mereka yang benar-benar menghayati ramadhan kali ini pasti tambah bersemangat meneruskan hari-hari mendatang dengan ibadah kepada-Nya demi sebuah perubahan diri yang lebih baik untuk mencapai cita-cita ketaqwaan melalui puasa yg dikerjakan. Supaya ramadhan kali ini tidak lagi sekadar menahan lapar dan dahaga sahaja tetapi menahan diri dari segala yang boleh membawa kita jauh dari cinta-Nya.

Keghairahan kita mencari cinta Ilahi dengan amal yang sebanyak-banyaknya kadangkala dirasakan kosong tanpa apa-apa perubahan dalam diri, boleh menghabiskan 1 juz quran dalam sehari, qiamullai saban malam, ibadah sunat saban waktu, tetapi masih belum dapat merasakan cinta-Nya. Apatah lagi jika disusuli dengan kemaksiatan yang masih dilakukan walau ibadah sudah dikerjakan sebaiknya. Dimana salah silapnya kita dalam beramal, kenapa masih gagal meraih cinta-Nya.

Diri ini juga masih mencari jawapan yg sesuai bagi mereka yg merasakan seperti yg digambarkan, dalam kerungsingan memikirkannya tiba-tiba terkenang kembali segala ibadah yang dibuat selama ini, benarkah ingin mencari cinta-Nya atau sebenarnya meminta atau lebih tepatnya memaksa agar Tuhan memberi cinta-Nya kepada diri asbab dari segala ibadah yang telah dilakukan. Pencarian itu biasanya mengharapkan keberhasilan untuk mendapatkannya walau dengan apa cara sekalipun dan biasanya kekecewaan akan muncul jika pencarian itu tidak membawa apa-apa hasil yang diharapkan hingga kadangkala boleh memudaratkan sang pencari sendiri.

Lihatlah mereka yang meminta kepada RasuluLLAH untuk beribadat sepanjang malam tanpa tidur, berpuasa tanpa berbuka dan menolak untuk menikah serta menghabiskan bacaan quran dengan secepat yang boleh demi mencari cinta Rabb mereka, namun Rasul tidak membenarkannya lantaran bukan begitu caranya meraih cinta Ilahi. Ia hanya semangat yang hadir seketika serta melampau-lampau dalam beribadah kepada-Nya kerana kelak ia hanya menghadirkan kelesuan dan kesusahan pada yang empunya diri walau zahirnya tampak itulah sebuah amalan yang hebat untuk menggengam cinta Ilah Yang Satu.

Cinta itu sebenarnya harus diberi dan bukan dicari secara membabi buta tanpa arah dan tujuan. Tuluskah cinta yang cuba kita berikan pada-Nya saat melakukan segala ibadah untuk-Nya. Betapa ALLAH telah memberikan cinta-Nya dengan nikmat-nikmat yang tidak terkira kepada kita sedangkan kita masih belum benar-benar memberikan cinta kita pada-Nya, lalu layakkah kita untuk memiliki cinta-Nya walhal dalam hati ini terkumpul beberapa cinta-cinta lain yang menghambat hadirnya cinta-Nya.

Cinta pada kehidupan, cinta pada kedudukan, cinta kepada pekerjaan, cinta kepada pengajian dan cinta kepada insan yang belum menjadi hak sebenar buat yang empunya diri adalah sebahagian cinta yang masih melekat dalam jiwa-jiwa kita dan terlalu sukar untuk dibuang. Salahkan mencintainya, bukankah ia juga sebahagian nikmat yang ALLAH berikan pada kita semua, ya mungkin tidak salah jika cinta pada-Nya mengatasi segala cinta yang lain kerana ia bakal membatasi kecintaan kita pada selain-Nya menurut jalan yang diredhai-Nya. Ternyata realiti yang terjadi kita sering mendahulukan cinta selain-Nya mengisi kebanyakan ruang-ruang masa yang kita ada, dan di sela-sela masa yang berbaki itulah baru kita mengingati-Nya. Adakah ini cinta namanya.

Lantaran itu pencarian kita hanya membawa pada keletihan dan kemurungan kerana cinta-Nya seolah-olah tidak pernah hadir dalam kehidupan walau hakikatnya kita sendiri belum memberikan sepenuh cinta kita pada-Nya. Sepatutnya madrasah ramadhan yang tiba kali ini harus menjadi medan untuk memberi cinta kita pada-Nya bukan lagi pencarian semata-mata.

Begitulah kiranya kumelihat sebagian mereka yang bersungguh mencari cinta insani seringkali menempuh kekecewaan yang luar biasa andai cinta yang dicari terputus di persimpangan kerana merasakan sudah berbuat segala-galanya demi insan tersayang kononnya.. Perhatikan mereka yang sering berpegangan tangan ataupun menghabisi masa-masa yang ada berbual dan bermadah kata dengan pelbagai wasilah demi melahirkan dan mencari cinta sejati, namun kerana cinta yang dicari tidak dibatasi kaedah yang ALLAH tunjukkan, maka cinta yang dicari untuk hanya sekadar menjadi pemuas nafsu yang tak pernah puas dan medan untuk meluah rasa dan kekosongan serta kesepian yang melanda diri, tidak cukup sekadar itu, cinta yang tidak dibatasi cinta-Nya itu diterjemahkan dengan hilangnya maruah dan kehormatan serta kemuliaan sang pelakunya, untuk membuktikan cinta mereka. Inikah yang mereka namakan cinta.

Termasuk juga mereka yang beragama mencari-cari alasan untuk bercinta juga atas nama agama walau belum tiba saat dan ketikanya, kerana cinta itu fitrah manusiawi setiap insan maka pasti tiada siapa dapat melepasinya. Ia tetap akan hadir kadangkala tanpa dipinta dan dicari, namun kita tetap diberi pilihan untuk mengawalnya dan di sinilah peranan cinta-Nya akan bermula. Sudah berapa ramaikah yang meninggalkan jalan perjuangan hanya kerana terlalu dikuasai cinta insani ini.Timbul pertanyaan seorang sahabat yang masih di bangku sekolah, jika tidak bercinta, gaimana akan wujudnya pernikahan. Benar tanpa cinta hambarlah kehidupan suami isteri kelak. Cuma adakah benar hubungan sebelum pernikahan itu benar-benar cinta atau sekadar nafsu yang ingin mengisi ruang kesunyian dalam diri dan mungkin sekadar trial and error sesama insan demi mencari ‘chemistry’ yang berlanjutan bertahun-tahun untuk dijumpai. Lebih menyedihkan setelah menjalinkan hubungan bertahun-tahun tanpa ikatan yang sah, lantas setelah benar-benar yakin itulah pasangan sehidup semati, akhirnya perkahwinan yang dibina ternyata hanya bertahan sementara bahkan lebih pendek dari masa mereka bercinta. Betulkah ini namanya cinta.

Jadi apa solusinya bagi mereka yang benar-benar ingin menjaga diri dan agamanya daripada dicemari cinta-cinta berbaur nafsu itu, sedangkan mereka juga insan biasa yang memerlukan teman untuk mengisi kekosongan dan kesepian diri dengan kata-kata semangat dan gurau senda serta medan meluah segala derita di samping wadah meluah janji-janji manis dengan kata-kata cinta, tetapi masih belum mempunyai kemampuan untuk menikah maupun persedian menempuhi era “Aku terima nikahnya”. RasuluLLAH mengajar sahabatnya bukan hanya untuk mencintai isteri-isteri mereka tetapi jua sesama mereka para sahabat laki-laki dan juga perempuan. Bahkan ukuran iman juga diukur melalui kadar kecintaan kita pada saudara atau sahabat kita. Lantaran itu di saat masih belum tiba masa untuk memiliki insan yang bernama isteri atau suami, eratkanlah ukhwah sesama sahabat dan jadikanlah mereka tempat rujukan dan tempat luahan rasa yang pertama agar cinta sesama sesama sahabat lelaki ataupun sesama perempuan akan berkembang mekar kembali.

Kegagalan kita memahami dan mengenali sesama sahabat yang lelaki mahupun yang perempuan menyebabkan adanya ruang-ruang kelemahan sesama kita hingga mengakibatkan hilangnya rasa percaya dan cinta sesama kita, lantas segala masalah yang kita hadapi tidak lagi dikongsi sesama lelaki ataupun perempuan sahaja bahkan ‘cross linking’ mula terjadi, meluahkan segala-galanya pada insan yang berbeza jantina, lantaran merasakan rasa percaya kepadanya lebih tinggi dan ukhwah pada insan yang berbeza jantina itu terasa lebih erat berbanding saat bercerita sesama lelaki atau perempuan semata-mata. Harus menjadi muhasabah kita bersama sejauh mana ukhwah yang telah kita bina selama ini, adakah ia telah melahirkan rasa cinta dan percaya sesama kita atau sebaliknya, jika sebaliknya yang terjadi bagaimana caranya kita ingin menghadirkan kembali rasa cinta dan percaya andai kita melihat sahabat-sahabat yang lain juga tidak menunjukkan rasa cinta dan percaya kepada kita. Kesedihan yang kita rasakan tidak pernah dipedulikan oleh sahabat lain, derita yang dihadapi seolah-olah ditanggung sendirian tanpa ada sahabat yang ambil tahu. Jadi untuk apa lagi meneruskan jalan perjuangan yang ditempuhi bersama mereka jika ukhwah itu sendiri seolah-olah telah hilang dari sanubari masing-masing.

Wahai diri dan sahabatku sekalian, seperti yang kucoretkan di permulaan agar bulan ini menjadi medan untuk memberi cinta, maka nasihatku buat diri dan mereka yang cintakan agama-Nya berilah kecintaan dan kepercayaan kita terlebih dahulu kepada sahabat-sahabat kita, tidak perlu menunggu dan menanti mereka memberikannya, bukankah para sahabat Ansar berlumba-lumba ingin memberikan pertolongan kepada sahabat Muhajirin yang baru kali pertama mereka bertemu, sebuah ukhwah yang cukup luar biasa RasuluLLAH terapkan dalam jiwa sahabatnya, masing-masing ingin menjadi yang pertama dalam berbuat kebaikan seperti mana yang kalimah-Nya anjurkan. Lantas kenapa tidak kita ingin mengikuti jejak langkah mereka dalam memberikan cinta dan percaya kita pada sahabat yang pastinya sudah kita kenali sejak dulu. Mudah-mudahan diri ini dan sahabat yang lain akan mula memekarkan kembali cinta itu sesama kita. Biarlah bagaimana sekalipun layanan sahabat kita, yang penting pada kita dialah sahabat yang ingin kita berikan rasa cinta dan perhatian kita kepadanya. Jadilah mereka yang pertama memberikan cinta dan kasih kita pada insan bergelar sahabat dalam mengharungi liku-liku perjuangan kita.

Ramadhan masih menyebarkan rahmat dan keampunan Ilahi kepada kita, lalu sebaiknya kita mengenang kembali segala dosa dan noda yang pernah kita lakukan dahulu kerana jalan pulang untuk kembali ke jalan yang diredhai-Nya masih terbentang luas, jangan pernah rasa kecewa dalam memberikan rasa cinta itu dan yakinlah kelak ALLAH akan membalas cinta itu dengan sebuah ikatan hati yang tidak pernah kita gambarkan saat bersama sahabat-sahabat kita. Manusia tidak pernah lepas dari melakukan kesilapan dan kekhilafan, maka maafkanlah mereka yang kadangkala gagal menunjukkan rasa cinta itu sesama kita kerana boleh jadi jauh di sudut hati merekalah orang yang benar-benar ingin menyintai saudara seagama mereka. Cintailah mereka agar kelak mereka akan menyintai kita.

Mudah-mudahan bulan kemulian kali ini mengajar kita nilai cinta yang hakiki di sisi-Nya, marilah kita memohon ditunjukkan jalan cinta-Nya, mengharapkan keampunan dengan menyintai-Nya, merenung diri lewat cinta-Nya yang telah diberikan kepada kita.

Percintaan itu bukanlah pada pencarian kepada insan, tetapi pada pemberian dari Tuhan Yang Maha Memberi.

Sudahkah dikau berikan cintamu pada-Nya…..

Katakanlah: "Jika kamu (benar-benar) mencintai Allah, ikutilah aku, niscaya Allah mengasihi dan mengampuni dosa-dosamu." Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.”[Ali ‘Imran 3:31]


Mohd Halimi Abdul Aziz

13 Ramadhan 1429H, 11:20a.m

No comments: