Saturday, September 27, 2008

SALAM LEBARAN


Idul Fitri kembali lagi setelah sebulan kita berpuasa, inilah salah satu hari yang diharamkan untuk berpuasa padanya, kerana ia adalah hari kemenangan, hari kejayaan dan juga hari kembali kepada fitrah yang asal. Sebulan berpuasa seharusnya mendidik kita untuk menjadi insan bertaqwa dan hari ini adalah untuk meraikan kejayaan mengharungi ujian Ilahi lewat perintah puasa yang bukan sedakar menahan lapar dan dahaga tetapi juga syahwat-syahwat yang sering menguasai diri sebelum ramadhan. Juga sebagai bekalan menghadapi 11 bulan yang mendatang dengan ibadah-ibadah yang telah biasa dilakukan semasa bulan ramadhan yang lalu. Bekalan sebulan itu sepatutnya cukup untuk membentengi diri dari melanggar perintah-Nya dan istiqamah dengan kebenaran dari-Nya. Malang andainya bulan ramadhan yang lalu tidak membuahkan apa-apa perubahan pada diri, lebih malang jika setelah ramadhan ibadah, akhlak dan perilaku kita semakin teruk berbanding sebelum ramadhan. Menjadi tanda kita tidak termasuk dalam generasi taqwa yang ingin dihasilkan semasa ramadhan yang lalu.

Fitrah insani itu sewajarnya menginsafi dan mengetahui siapa dirinya, serta tahu apa tanggungjawab yang dipikulnya dalam menghadapi bulan-bulan seterusnya. Cuma saat melafazkan ataupun mendengar takbir raya berkumandang, perasaan kita semakin sayu dan sedih, boleh jadi kerana lenggok irama takbir raya di Malaysia yang mendayu-dayu itu sedikit sebanyak mengundang rasa sebak di hati, lebih-lebih lagi bagi yang tidak dapat balik beraya, berada jauh dari keluarga, terkenang insan yang telah menghadap Ilahi, terjadi kecelakaan dan pelbagai lagi alasan yang membuatkan airmata mengalir bila mendengar takbir raya, walhal saat ramadhan dulu begitu sukar untuk mengalir walau setitis airmata.

Sedangkan tasbih, tahmid dan takbir yang kita sebutkan itu adalah laungan kemenangan, lanugan kebangkitan, laungan kebebasan dari kehinaan tanpa Islam kepada kebanggan dengan Islam. Idul Fitri yang disambut menjadi titik tolak kepada perubahan diri yang lebih baik tahap kefahaman agamanya, lebih banyak tahap ibadahnya, lebih sopan tutur bicaranya, lebih sempurna akhlaknya. Inilah generasi takwa yang diharapkan agar menjadi pejuang agama-Nya untuk kembali mendidik umat setelah mendapat tarbiyah ramadhan selama sebulan, menaikkan kembali semangat pejuang agama-Nya untuk kembali membangkitkan jiwa-jiwa yang masih tidur walau mereka juga menempuh bulan ramadhan yang lalu.

Ceriakan dirimu pada hari kemenangan ini, ukirkan senyuman yang paling manis yang mampu dikau berikan pada saudaramu, serta ucapkanlah semoga ALLAH menerima segala amal-amal kita semasa ramadhan yang lalu. Hubungkan silatulrahmi dengan saudara-maramu agar ukhwah dengan mereka kembali bertaut, kerana mereka juga adalah mad’u-mad’u kita yang sewajarnya kita berikan perhatian kerana dakwah itu adalah juga pada saudara yang terdekat dengan kita.

Semoga Idul fitri ini juga mengajar kita erti pengorbanan pada mereka yang telah bekerja kerana terpaksa menyediakan beberapa sampul duit raya untuk anak-anak kecil yang lebih lebar senyumannya menanti dihulurkan duit raya sebanyak yang boleh. Walau bukan suatu amalan yang seharusnya dibiasakan dalam masyarakat kita, tetapi bukankah rezeki yang kita dapat adalah dari-Nya, maka segala harta yang kita miliki di dalamnya ada hak orang lain. Mudah-mudahan duit-duit raya yang kita berikan itu sebagai tanda syukur kepada-Nya, dan moga ALLAH akan memberikan rezeki yang lebih baik kelak, boleh jadi apa sahaja. Ku ucapkan Selamat Rari Raya Idul Fitri kepada mereka yang mengenaliku dan kudoakan agar ALLAH menerima segala ibadah dan amal soleh kita lewat ramadhan yang lalu serta kekalkan kita dalam agama-Nya. Ku mohon maaf jika ada tersalah dan terkhilaf dalam berbicara lewat lisan mahupun tulisan kepada sahabat dan sahabiah yang pernah mendengar atau membaca apa-apa yang kusampaikan. Semoga kita senantiasa dalam ridha-Nya di dunia dan juga di akhirat kelak.

Mohd Halimi Abdul Aziz
28 Ramadhan 1429H, 12:00p.m.

No comments: