Monday, November 3, 2008

MENUJU GERBANG PERNIKAHANMenjelangnya cuti sekolah yang bakal tiba, pastinya kita akan menerima beberapa sampul surat berisi kad undangan perkahwinan, berisi kata-kata indah, nasihat-nasihat bagi mereka yang menatapnya, wangian yang harum semerbak tika membukanya. Tatkala melihat sang mempelai yang bakal menjejak alam yang baru, kelihatan berseri-seri di wajahnya sebagai tanda bakal meniti hari yang bahagia.

Sebelum tibanya saat pernikahan, sudah tentu pelbagai persediaan harus disiapkan, dan pastinya banyak perkara harus diperhatikan agar segala-galanya berjalan dengan lancar. Tahniah buat mereka yang telah menuju gerbang pernikahan masing-masing mahupun yang sedang menanti hari yang bertuah itu tiba.

Bagi mereka yang tampaknya belum pasti waktu dan ketikanya saat-saat indah itu kan tiba, pasti ada faktor- faktor yang mengekang diri menamatkan zaman bujang masing-masing. Jika dilihat masyarakat sekarang yang ramai antaranya boleh dikategorikan muda belia, masing-masing sudah mempunyai pilihan pasangan masing-masing, sudah bersama beberapa tahun, sudah mengikat janji setia, sudah merancang pelbagai perkara sebelum dan selepas nikah, namun ternyata masih ramai yang belum dapat menuju gerbang pernikahan yang didambakan.

Ia bukan hanya masalah jodoh dan takdir semata-mata, tapi juga masalah kemampuan dan kematangan. Jodoh dan takdir memang tidak dapat dinafikan terutama bagi mereka yang tidak pernah ada pasangan mahupun ingin mencari pasangan hidup sendiri, segalanya diserahkan kepada mereka yang lebih arif untuk memilih siapakah pasangan yang sesuai menjadi penyeri kehidupan, hanya tawakal pada Ilahi mengharap yang terbaik buat diri sendiri.

Mereka yang telah mempunyai pasangan juga yakin pada jodoh dan takdir, jika terjadi pertelingkahan semasa perhubungan di alam tanpa ijab dan qabul, maka perpisahan menjadi jalan keluar tanda tiada jodoh buat mereka lalu mula mencari insan lain yang sudi menemankan diri lalu takdir menemukan dengan pasangan yang baru, sekali lagi di alam tanpa ijab dan qabul, hari demi hari, bulan demi bulan, tahun demi tahun…

Pernikahan sesuatu yang sukar untuk diterjemahkan dalam perhubungan sesama insan lantaran faktor kemampuan dan kematangan yang belum memenuhi kriteria yang ditetapkan sama ada dari pihak lelaki mahupun perempuan. Kematangan dalam erti kata sanggup memikul tanggungjawab untuk memenuhi jawatan baru di alam rumahtangga kadangkala membuatkan sebahagian mereka yang telah lama bersama merasa belum puas menikmati alam muda mudi mereka, walau hakikatnya tampak seperti sudah bernikah sesama pasangan masing-masing. Kurangnya keyakinan dalam diri untuk membentuk sebuah keluarga yang baru lantaran banyak ilmu-ilmu rumah tangga yang belum difahami ditambah dengan keseronokan berpasangan tanpa sebuah ikatan yang jelas, menjadikan hubungan itu boleh berakhir pada bila-bila masa walau di mana pun berada. Apatah lagi jika hubungan itu sudah hilang serinya lantaran sudah bertahun bersama, maka hancurlah hati buat mereka yang benar-benar mengharapkan hubungan yang dijalin menuju gerbang pernikahan, tapi ternyata ia hanya berakhir begitu sahaja dan lebih trauma lagi andaikata nasi sudah menjadi bubur.

Kemampuan juga menjadi faktor besar yang menghalang pernikahan menjadi suatu realiti, lihat saja persiapan pernikahan dewasa ini, dengan gelaran “Raja Sehari”, maka segala perlengkapan juga harus berstatus Diraja lengkap dengan segala protokolnya. Maka menjadi kebinggungan buat mereka yang ingin mengikat hubungan dengan cara yang halal, namun melihat harga pernikahan yang harus dilaburkan, membuat diri sentiasa mencongak-congak saban waktu bilakah saatnya nilai yang diperuntukkan untuk pernikahan akan berjaya dikumpul. Belum lagi dikira taraf pendidikan pasangan masing-masing, jenis pekerjaan yang sedang dilakukan, jawatan yang disandang, status pekerjaan, nilai gaji tahunan, tempat bermastautin, taraf keluarga, dan bla bla bla…

Demikianlah kemampuan untuk bernikah menjadi persoalan yang cukup sukar dijawab, segala-galanya masih belum pasti, hanya yang pasti walau ekonomi dunia baru-baru ini jatuh merudum hingga syarikat-syarikat besar menerima musibah yang teruk, namun pasaran saham pernikahan tidak terjejas, bahkan terus ditutup kukuh selama ini. Jika berubah pun hanya beberapa peratus mungkin, syarikat-syarikat yang menaja pernikahan cukup bertuah kerana melabur dalam bidang pernikahan, lantaran setiap tahun pasti adanya permintaan. Tidak mustahil pasaran saham pernikahan akan terus mengembang dan nilainya pun semakin tinggi.

Walaupun begitu, tidak dinafikan masih ada mereka yang menilai kemampuan dengan berapa banyak yang kamu mampu untuk sebuah pernikahan, agar menjadi murah dan mudah. Bukanlah kita ingin nilai sebuah pernikahan itu menjadi terlalu murah hingga tidak perlu dibayar apa-apa, cuma biarlah nilai sebuah pernikahan itu tidak akan menjadi bebanan setelah alam rumah tangga berjalan, bimbang terpaksa berhutang ke sana sini demi melihat pernikahan itu kelihatan megah dan mewah.

Bukanlah pernikahan itu sekadar sehari dua, bukan juga pernikahan untuk dua insan semata, tapi dua keluarga adanya, bahkan setelah pernikahan bukan hanya cerita indah yang kita ungkapkan, tapi juga ada ujian dan tanggungjawab. Kita inginkan pernikahan yang barakah, barakahnya bukan hanya buat pasangan yang bernikah mahupun keluarga yang bertambah namun juga buat generasi akan datang.

Menuju gerbang pernikahan satu keharusan buat mereka yang bersedia ke arahnya, buat mereka yang belum mudah-mudahan kita mempersiapkan diri kita kerana hakikatnya kita masih lagi belajar dan mengajar apa ertinya hidup ini. Moga ALLAH permudahkan urusan kita, teguhkan pendirian kita, kukuhkan persaudaraan kita. Senangnya berbicara lewat tulisan di alam maya tidak semudah merealisasikannya di alam sebenar. Moga kalian akan menuju gerbang pernikahan yang penuh dengan kesyukuran dan barakah dari-Nya.Amiin.

“Dan kawinkanlah orang-orang yang sedirian diantara kamu, dan orang-orang yang layak (berkawin) dari hamba-hamba sahayamu yang lelaki dan hamba-hamba sahayamu yang perempuan. Jika mereka miskin Allah akan memampukan mereka dengan kurnia-Nya. Dan Allah Maha luas (pemberian-Nya) lagi Maha Mengetahui”[ An Nuur 24:32]

p/s – berdebar menanti temuduga yang semakin hampir, mohon doanya....
Mohd Halimi Abdul Aziz
06 Zulkaedah 1429H 11.53a.m

No comments: