Thursday, June 28, 2007

PCR


Ingin ku perkenalkan kalian dengan salah satu teknik yang biasa digunakan oleh mereka yang terlibat dengan biologi molekul terutama mengenai DNA(deoxyribonucleic acid) iaitu teknik PCR(Polymerase Chain Reaction). Ia digunakan untuk memperbanyak bilangan gen yang diperlukan melalui beberapa peringkat.

Terdapat tiga peringkat yang kebiasaannya akan digunakan dalam teknik PCR ini. Pertama adalah pemisahan(denaturation), kedua pencantuman(annealing) dan pemanjangan(extension). Sebelum teknik ini diaplikasikan suatu jujukan gen atau digelar ‘primer’ diperlukan untuk memastikan gen yang kita inginkan dapat diperbanyak melalui teknik PCR ini.

Denaturation atau pemecahan DNA adalah proses yang pertama dimana DNA yang berbentuk ganda dua(double strand) akan dipisahkan menjadi satu(single strand), lantaran itu alangkah baik andai dapat kita kaitkan ia sejenak dalam kehidupan kita. Pemisahan adalah satu proses yang sering kita hadapi, kita terpisah dari alam roh ke alam dunia, terpisah dari alam kanak-kanak ke alam dewasa, terpisah dari alam belajar ke alam kerjaya dan akhirnya terpisah dari alam kehidupan ke alam kematian. Namun dalam merentasi setiap pemisahan tersebut kita berharap agar kita sentiasa terpisah dari alam kebatilan ke alam kebenaran. Adapun begitu seringkali kita melihat ada beberapa golongan yang memisahkan diri dari alam kebenaran seperti yang Ustaz Fathi Yakan gambarkan dalam bukunya Golongan yang Tercicir dari Jalan Dakwah. Maka adalah suatu yang tidak mustahil golongan kebenaran bisa terpesong dari arah tujuan dan matlamat Islam yang suci. Oleh itu proses yang seterusnya harus kita aplikasikan.

“…Barangsiapa yang berpegang teguh kepada (agama) ALLAH, maka sesungguhnya ia telah diberi petunjuk kepada jalan yang lurus.[Ali Imran 3:101]

Annealing atau pencantuman ‘primer’ adalah proses yang kedua untuk menyambung kembali ‘single strand’ menjadi ‘double strand’ semula dalam teknik PCR. “Primer” inilah yang kita perlukan dalam kehidupan, agar dapat menetapkan diri ini dalam kebenaran dan menyambung kembali kepada kebenaran andai diri sudah mula tersesat dari jalan-NYA. Tidak cukup sekadar mengaku sebagai Muslim, tetapi harus juga ditampung dengan ‘primer aqidah’, ‘primer ibadah’ dan ‘primer akhlak’ hingga ‘primer-primer’ ini akan menghasilkan individu yang tegar dengan aqidah yang bersih, tekun dengan ibadah yang sahih dan tenang dengan akhlak yang terpuji. Setelah ini terbentuk maka ia tidak akan lengkap tanpa proses yang seterusnya.

“Hai orang-orang yang beriman, masuklah kamu kedalam Islam secara keseluruhannya….[Al-Baqarah 2:208]

Extension atau pemanjangan gen menggunakan enzim yang dipanggil DNA Polymerase adalah proses yang ketiga dalam teknik PCR untuk menghasilkan berjuta DNA yang mempunyai jujukan gen yang sama. Tidak ada maknanya jika hanya diri ini yang mempunyai aqidah yang suci, ibadah yang sahih dan akhlak yang terpuji, namun membiarkan umat ini terus dengan aqidah, ibadah dan akhlak yang rosak. Betapa harus kita berperanan seperti enzim yang mampu menjadi pemangkin hingga dapat mencetak DNA yang sama jujukan gennya, kita juga seharusnya berusaha untuk mencetak seramai mungkin individu yang mempunyai peribadi Islam yang syumul hingga cita-cita murni untuk melihat dakwah Islam kembali bangkit di muka bumi yang tercinta.

“….kecuali orang-orang yang beriman dan mengerjakan amal soleh, dan nasihat menasihati supaya menaati kebenaran dan nasihat menasihati supaya menetapi kesabaran[Al-Asr 103:3]

Setiap proses dalam teknik PCR ini memerlukan suhu yang tertentu untuk pemisahan, pencantuman dan pemanjangan. Andai tersalah menentukan suhu bagi setiap proses diatas, maka proses dalam PCR ini tidak akan berlaku. Begitu juga dengan perjuangan menegakkan kebenaran harus mengetahui ‘suhu’ semasa ingin menerapkan proses tersebut dalam jiwa umat ini. Setiap individu berbeza cara pemikiran, budaya dan gaya hidup. Para pendokong perjuangan harus melihat setiap situasi dan keadaan umat dalam menyampaikan risalah kebenaran. Kita tidak mahu kerana kelemahan kita untuk menilai ‘suhu’ dalam setiap proses mendidik umat kepada kebenaran menyebabkan mereka semakin mendekati kebatilan berbanding kebenaran. Ruang untuk memperbaiki umat ini masih ada jika kita memanfaatkan masa, tenaga, harta bahkan jiwa ini demi Islam yang tercinta.

“(Iaitu) kamu beriman kepada ALLAH dan Rasul-NYA dan berjihad di jalan ALLAH dengan harta dan jiwamu. Itulah yang lebih baik bagi kamu jika kamu mengetahuinya”[As Saff 61:11]

Salam kembali kepada semua individu yang bakal meneruskan pengajian mereka, mudah-mudahan kembalinya kalian dengan semangat dan cita-cita menjadi Muslim Profesional dalam menyebarkan risalah dakwah hingga kalian wajar untuk digelar Pemuda/i Cinta Rasul (PCR)

Dari Abu Muhammad Abdullah bin Amr bin Ash ra. Berkata: RasuluLLAH s.a.w. bersabda, “ Tidak beriman seseorang di antara kalian sehingga hawa nafsunya mengikuti ajaran-ajaran yang aku bawa.”(Hadits shahih, kami riwayatkan dalam kitab Al-Hujjah dengan sanad yang shahih)-Hadits 41 dari Hadits Arba’in An Nawawiyah
p/s- Penjelasan lanjut mengenai teknik PCR boleh dibaca melalui http://en.wikipedia.org/wiki/Polymerase_chain_reaction

Regards,
Mohd Halimi Abdul Aziz
14 Jamadil Akhir 1428H 02:37a.m.

1 comment:

Anonymous said...

apa yang saya cari, terima kasih