Tuesday, October 30, 2007

AKAL YANG HIDUPAl-Quran memimpin manusia agar sentiasa menjadi golongan yang sentiasa menggunakan akal sebaik-baiknya, begitu banyak ayat-ayat ALLAH mengajak manusia agar berfikir.

“Sesungguhnya dalam penciptaan langit dan bumi, dan silih bergantinya malam dan siang terdapat tanda-tanda bagi orang-orang yang berakal, (yaitu) orang-orang yang mengingat Allah sambil berdiri atau duduk atau dalam keadan berbaring dan mereka memikirkan tentang penciptaan langit dan bumi (seraya berkata): "Ya Tuhan kami, tiadalah Engkau menciptakan ini dengan sia-sia, Maha Suci Engkau, maka peliharalah kami dari siksa neraka”[Ali ‘Imran 3:190-191]
“…..Aku tidak mengikuti kecuali apa yang diwahyukan kepadaku. Katakanlah: "Apakah sama orang yang buta dengan yang melihat?" Maka apakah kamu tidak memikirkan(nya)?"[Al-An’am 6:50]

“Yang mendengarkan perkataan lalu mengikuti apa yang paling baik di antaranya. Mereka itulah orang-orang yang telah diberi Allah petunjuk dan mereka itulah orang-orang yang mempunyai akal.[Az-Zumar 39:18]

Sejauh mana kita telah gunakan akal ini dalam kehidupan kita, apakah yang sering berlegar dalam fikiran kita sehari-hari, berapa peratus potensi akal kita dimanfaatkan, adakah ia membawa kita lebih mengenal tujuan hidup atau membuatkan kita lebih mengenal kehendak nafsu semata-mata.

Mampukah akal ini memandu anugerah ALLAH yang lain untuk memikir dan melaksanakan segala amanah yang diberikan kepada hamba-Nya atau akal ini dibiarkan saja hingga membuatkan pemiliknya terus leka dan lalai dari memikirkan anugerah ALLAH kepadanya sepertimana ALLAH gambarkan mereka seperti binatang yang tidak diberikan kelebihan untuk menggunakan akal bahkan lebih teruk dari itu.

“Dan sesungguhnya Kami jadikan untuk (isi neraka Jahannam) kebanyakan dari jin dan manusia, mereka mempunyai hati, tetapi tidak dipergunakannya untuk memahami (ayat-ayat Allah) dan mereka mempunyai mata (tetapi) tidak dipergunakannya untuk melihat (tanda-tanda kekuasaan Allah), dan mereka mempunyai telinga (tetapi) tidak dipergunakannya untuk mendengar (ayat-ayat Allah). Mereka itu sebagai binatang ternak, bahkan mereka lebih sesat lagi. Mereka itulah orang-orang yang lalai.”[Al A’raaf 7:179]

Jadi, jangan sia-siakan anugerah akal yang kita miliki hingga ke saat ini, kerana andai ALLAH ingin mengambilnya kembali bukan suatu yang mustahil. Tetapi kerana kita sudah lama mendapat nikmat akal ini hingga terlupa akan pemilik sebenar-Nya menyebabkan kita hanya menggunakannya untuk kepentingan diri sendiri bukan untuk kepentingan agama-Nya.

Bagi yang berstatus pelajar, seluruh akalnya akan dimanfaatkan untuk pengajiannya demi mendapat keputusan yang terbaik, begitu juga yang bekerja, akalnya akan diperah untuk menyiapkan semua tugasan yang diberikan sebaik-baiknya demi mendapat pendapatan yang sewajarnya. Salah ke begitu???

Pastinya tidak kerana memang begitulah sepatutnya kerana Islam tidak pernah menghalang kita mencari keuntungan di dunia ini baik melalui pengajian mahupun pekerjaan.

“Dan carilah pada apa yang telah dianugerahkan Allah kepadamu (kebahagiaan) negeri akhirat, dan janganlah kamu melupakan bahagianmu dari (kenikmatan) duniawi dan berbuat baiklah (kepada orang lain) sebagaimana Allah telah berbuat baik, kepadamu, dan janganlah kamu berbuat kerusakan di (muka) bumi. Sesungguhnya Allah tidak menyukai orang-orang yang berbuat kerusakan.”[Al-Qashash 28:77]

Namun jangan sampai ia melupakan kita dari mencari kebahagiaan akhirat kita, lalu pengajian mahupun pekerjaan kita harus juga mengingatkan kita untuk mencari keuntungan akhirat bahkan itulah yang lebih harus difikirkan persis seruan ayat diatas dimulakan dengan mencari kebahagiaan akhirat sebelum mencari kenikmatan dunia.

Pernahkan kita berfikir bagaimana pengajian dan pekerjaan kita mampu untuk menyumbang saham akhirat kita kelak??Andai belum maka masih belum terlewat untuk memikirkannya selagi ALLAH masih lagi mengurniakan nikmat akal kepada kita, cuma terpulang kepada yang empunya badan sama ada ingin memikirkannya atau tidak.

Kerana disana ada individu yang tidak langsung mahu menggunakan akalnya sama ada untuk kemajuan dirinya mahupun umatnya, mereka lebih rela membiarkan diri dengan kemunduran dalam kehidupan dan kejahilan dalam agama, mereka merasakan taraf hidup mereka tidak akan pernah berubah begitu juga dengan anak-anak mereka lantaran tidak mempunyai keinginan untuk berubah disamping tidak mempunyai pertolongan yang sewajarnya dari pihak bertanggungjawab, apatah lagi ceteknya pengetahuan tentang agama tanpa ada tempat untuk dirujuk kerana sedikitnya golongan yang ingin menyampaikan risalah agama kepada mereka.

Di satu sisi lagi hebat dari segi taraf kehidupan namun lemah dari segi sumbangan kepada agama, sebahagian lagi hebat dari sumbangan untuk agama namun mempunyai taraf kehidupan yang serba kurang walau bukan semua begitu.

Hambatan-hambatan ini menyukarkan proses untuk merealisasikan cita-cita perjuangan kita yang tampak hebat dari segi teori namun masih lemah dari segi praktikalnya. Di mana silapnya……, Kitalah generasi yang harus mengubah dan memulakan langkah yang pertama, menjadi bangsa yang memikirkan kemenangan Islam disamping memajukan diri dalam segenap aktiviti kehidupan.Ya, ia harus seimbang kerana alam ini juga dicipta dengan penuh keseimbangan.

Mudah-mudahan ALLAH memberikan kita akal yang hidup agar dapat memikirkan jalan keluarnya dan dengan harapan untuk umat ini kembali kepada fitrahnya yang inginkan keamanan dengan memilih dan melaksanakan Islam dalam segenap kehidupannya. Gunakanlah anugerah akalmu itu wahai sahabatku demi mencari nikmat dunia dan kebahagiaan di akhirat kelak.

“Maka hadapkanlah wajahmu dengan lurus kepada agama Allah; (tetaplah atas) fitrah Allah yang telah menciptakan manusia menurut fitrah itu. Tidak ada peubahan pada fitrah Allah. (Itulah) agama yang lurus; tetapi kebanyakan manusia tidak mengetahui[Ar-Ruum 30:30]

With best wishes,
Mohd Halimi Abdul Aziz
18 Syawal 1428H 1:32a.m


No comments: