Wednesday, October 24, 2007

JIWA YANG GELISAH“Ya ALLAH, aku berlindung kepada-Mu
dari rasa gelisah dan sedih,
dari kelemahan dan kemalasan,
dari sifat pengecut dan bakhil,
dari tekanan hutang dan kesewenangan-wenangan orang”


Saban hari setiap pagi dan petang inilah salah satu doa yang sering dilafazkan sebagai amalan rutin yang harus dilaksanakan sebagai penjaga diri harapnya, namun realitinya ia hanya lafaz di bibir sahaja tanpa sebarang penghayatan dan pengharapan. Sedangkan setiap doa harus diucapkan dengan perasaan harap dan cemas sepertimana doa Nabi Zakaria a.s yang mengharap agar doanya dikabulkan ALLAH dan khawatir akan azab-Nya

“……….Sesungguhnya mereka adalah orang-orang yang selalu bersegera dalam (mengerjakan) perbuatan-perbuatan yang baik dan mereka berdoa kepada Kami dengan harap dan cemas. Dan mereka adalah orang-orang yang khusyu' kepada Kami.”[Al Anbiya’ 21:90]

Kerana diri ini mempunyai jiwa yang sering gelisah, maka doa hanya menjadi pelengkap amalan harian, setiap doa yang diucapkan belum mampu dihayati sepenuhnya hingga lafaz doa itu tidak mampu membangkitkan semangat bahkan semakin hilang dari sehari ke sehari.

Hidup menjadi semakin tidak tentu arah tanpa diketahui sebab musababnya, mengganggu tumpuannya dalam pengajian masternya, apatah lagi jika ditanya tentang dakwahnya.
Andai sebelum ini berusaha sebaik mungkin untuk merutinkan diri menulis artikel saban minggu tetapi sekarang kemalasan semakin bertambah hingga tidak menulis apa-apa walau telah masuk minggu yang ke-3

Apakah diri ini terlalu sibuk menyiapkan ‘proposal master’ yang bakal dibentangkan minggu depan hingga terpaksa mengambil masa berminggu-minggu walau realitinya ia hanya mula dibuat dalam minggu yang terakhir sebelum pembentangan atau terlalu sibuk membaca jurnal-jurnal yang harus dikuasainya lantaran bimbang dengan soalan-soalan yang bakal ditanya oleh sekalian pensyarah bertaraf Professor kelak.

Itulah yang sedang terjadi saat ini, diri yang serba lemah ini sedang meninggalkan segala tanggungjawab lain kerana merasakan ada urusan yang lebih harus disibukkan walau ia tidaklah sesibuk mana seperti yang dibayangkan.

Jiwa ini sedang terlena dengan dunia kesibukannnya yang hanya ibarat fatamorgana hingga terlupa akan kewajipan yang lebih besar yang perlu dilaksanakannya.

Jiwa ini merasakan saat ini dia menghadapi ujian dan musibah yang cukup besar dalam hidupnya lewat pengajian yang sedang dilaluinya, ia merasakan seolah-olah ujian ini bakal memusnahkan hidupnya andai tidak berjaya dihadapi dengan sebaiknya.

Jiwa ini terus gelisah dengan ujian yang terlalu kecil itu hingga tidak tentu arah jadinya, segala yang dibuat serba tidak menjadi namun doa diatas masih tetap dilantunkannya saban hari.
Jiwa ini mungkin terlupa ketika saat kita melupakan ALLAH maka diri ini juga menjadi lupa akan sebab akibat segala perbuatannya

“Dan janganlah kamu seperti orang-orang yang lupa kepada Allah, lalu Allah menjadikan mereka lupa kepada mereka sendiri. Mereka itulah orang-orang yang fasik.”Al Hasyr 59:19]

Diri ini sering merasakan masanya tidak pernah cukup sedangkan dialah yang sering mengabaikan masa lapangnya dengan aktiviti yang tidak mendatangkan manfaat untuk dirinya dan orang lain, mungkin diri ini terlupa bahawa ada insan yang lebih banyak komitmen lain yang harus dijaga seperti mentelaah pengajian, mendidik isteri, menjaga anak dan sebagainya namun masih mampu meluangkan masanya untuk mendidik dan mengislahkan umatnya di sela-sela masanya yang terbatas itu.

Namun diri yang serba tiada apa-apa tanggungan ini melainkan pengajian atau kerjanya seringkali tiada masa atau tidak cukup masa untuk menunaikan tanggungjawabnya untuk umat lewat lisan mahupun tulisan.

Walaupun begitu dia sentiasa mengeluh ketika melihat umat ini semakin jauh dari agamanya, semakin buruk akhlaknya, semakin tipis imannya, semakin hilang ukhwah sesama kelompok lain dan pelbagai lagi, itulah keluhannya dan ternyata dia hanya mampu mengeluh tanpa berbuat apa-apa kerana AKU SIBUK…..menjadi alasan yang cukup popular.

Ya ALLAH adakah ini tandanya diri ini gagal memanfaatkan madrasah ramadhan-Mu yang baru sahaja pergi, kerana jiwa ini masih lagi gelisah dengan ujian yang telah tetap disisi-Mu

“Tiada suatu bencanapun yang menimpa di bumi dan (tidak pula) pada dirimu sendiri melainkan telah tertulis dalam kitab (Lauhul Mahfuzh) sebelum Kami menciptakannya. Sesungguhnya yang demikian itu adalah mudah bagi Allah.[Al Hadiid 57:22]

Takdir itu ibarat segengam garam yang jika diisi dalam sebuah gelas berisi air pasti rasanya masin yang teramat namun segenggam garam yang sama diisi dalam sungai mahupun laut, rasa masinnya pasti tidak terasa akibat telah lenyap dalam keluasan air sungai, air dalam gelas dan sungai itu adalah keluasan hati/jiwa yang menerima takdir dari Ilahi yang berupa nikmat mahupun musibah.

Ya ALLAH jadikanlah jiwa hamba-Mu ini seluas sungai agar tenang menghadapi segala takdir-Mu yang telah engkau tetapkan buat diriku yang serba lemah ini.

Jiwa ini harus mula menghayati kembali bait-bait doa diatas agar selepas ini kegelisahan mula hilang, kesedihan mula lenyap, kelemahan mula pupus, dan kemalasan mula terkubur .Amiin….

“Bukankah Kami telah melapangkan untukmu dadamu?, dan Kami telah menghilangkan daripadamu bebanmu, yang memberatkan punggungmu, Dan Kami tinggikan bagimu sebutan (nama)mu, Karena sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan, sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan. Maka apabila kamu telah selesai (dari sesuatu urusan), kerjakanlah dengan sungguh-sungguh (urusan) yang lain, dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap”[Al Insyirah 94:1-8]


p/s- SELAMAT HARI RAYA, MAAF ZAHIR BATIN
- TAQABBAL ALLAHU MINNA WA MINKUM
- JANGAN LUPA PUASA SUNAT ENAM HARI DI BULAN SYAWAL


Regards,
Mohd Halimi Abdul Aziz
13 Syawal 1428H 12:56a.m.

No comments: