Thursday, March 6, 2008

DARAH ITU MASIH TETAP MENGALIRTanah yang bertuah itu telah menjadi sejarah bagi para anbiya’ untuk menyebarkan risalah dakwah, tanah itu juga menjadi qiblat pertama bagi umat Muhammad, hari ini tanah itu disimbahi oleh darah-darah wangi penduduknya, dan darah itu telah lama mengalir dan masih terus mengalir saat ini.


Darah itu masih tetap mengalir demi membela tanah suci umat Islam, demi menentang sebuah kezaliman yang tidak pernah henti, demi menjatuhkan kebatilan yang menjajah tanah air mereka dan demi menegakkan keadilan dan kebenaran yang semakin hilang dari jiwa umat.


Darah itu sentiasa mengalir meninggalkan keluarga, sahabat, pekerjaan dan segala kenikmatan dunia akibat kekejaman Yahudi LaknatuLLAH, akibat keangkuhan yahudi yang selesa dengan kedudukan, akibat penindasan yang di luar batas kemanusian atas insan yang tidak bersalah.

Dan kita hanya mampu melihat darah itu mengalir menyimbah bumi, hanya mampu sedih melihat apa yang terjadi, hanya mampu marah jauh di sudut hati kerana kita tidak punya kuasa menghalangnya. Mereka yang ada kuasa seperti PBB, OIC, Liga Arab pula hanya mampu mengutuk dan mengeji perbuatan kejam Yahudi, hanya mampu mengeluarkan berpuluh-puluh resolusi di pelbagai lembaran kertas yang serba indah melalui puluhan pertemuan melewati tahun demi tahun. Namun darah suci itu masih tetap mengalir.

Terasa sudah tidak ada harapan untuk mengubah kebatilan itu kepada kebenaran, kekejaman itu kepada keadilan, kejahatan itu kepada kebaikan, ditambah dengan pandangan sinis segelintir masyarakat yang mengatakan kalau tolong pun bukan boleh ubah apa-apa pun, biar jelah dah nasib mereka macam tu, ridho jelah.

Mentaliti ini bahkan cukup tebal di hati masyarakat yang hidup hanya ‘aku dan duniaku’ semata-mata, tidak mahu memberikan sumbangan walau sedikit sebagai tanda prihatin dengan apa yang terjadi lewat masalah yang melibatkan soal umat, bangsa dan agama, lantas wajarlah jika sebahagian manusia terlalu sibuk dengan kehidupan mereka semata-mata, tidak pernah peduli apa yang terjadi di sekeliling mereka sama ada di negara sendiri mahupun negara lain kerana hidupku tidak ada kaitan dengan orang lain


Kita tidak akan dapat merubah apa-apa jika tidak mahu memberikan sumbangan walau sedikit hanya kerana merasakan hasilnya yang tak akan ke mana-mana, tapi pernahkan kita terfikir andai ALLAH menyoal kita kelak tentang apa yang kita perbuat saat melihat kekejaman, kezaliman, kemungkaran dan penindasan yang terjadi saat kita di dunia? Bukankan sumbangan kecil kita itu bakal menjadi jawapan kita kelak dan siapa tahu sumbangan kecil itu bakal menyelamatkan kita dari azab-NYA. Tapi bagi mereka yang tidak pernah ambil peduli kezaliman yang terjadi, penindasan yang berterusan, dan kemungkaran yang berlaku maka persiapkanlah jawapan yang sesuai tatkala Hari Penghisapan kelak

Darah itu masih tetap mengalir, mereka masih tetap memohon bantuan, mereka masih menanti tangan-tangan yang sanggup berjuang bersama mereka, mereka masih mengharap agar umat Islam bangkit membela mereka, lalu adakah cukup sekadar berdoa dan membenci dihati dengan segenap penderitaan yang dialami oleh ayah-ayah, ibu-ibu, anak-anak, adik dan abang kita seISLAM nun jauh di bumi bertuah AL-AQSA.

Mari berubah dari sekadar membenci kepada menyumbang sesuatu agar perubahan yang kita cita-citakan kelak akan tampak jalan-jalan keluarnya. Perubahan suatu yang sukar namun tidak mustahil andai kita mahu mengubahnya. Pilihan di tangan anda.

Bantulah Palestina Tercinta.

Regards,
Mohd Halimi Abdul Aziz
07 Mac 2008/ 29 Safar 1429H 11:50a.m

No comments: