Thursday, November 27, 2008

JANGAN JADI MONYET...


Pernah melihat monyet saat bergayutan di dahan-dahan pokok, dengan penuh skill yg dipelajari sejak dari kecil menjadikan ia seekor monyet yang pakar tika berada di atas pokok. Tanpa diduga angin kencang bertiup kuat mula menghampiri sang monyet yang masih leka di atas pokok, pabila sedar bahana yang bakal tiba dipegangnya pokok itu sekuat hati seolah-olah pokok dan sang monyet itu sudah bersatu, sehebat mana pun angin yang datang, ia akan tetap sehidup semati dengan pokok yang di genggamnya. Akhirnya angin pun meluru deras melintasi sang monyet dan ternyata ia selamat bersama pokok yg masih dalam genggamannya. Riuh- rendah kawasan sekitar dibuatnya setelah selamat dari bahaya yang tiba, maka ia pun terus bergayut dari satu pokok ke pokok yang lain. Setelah penat sang monyet pun berhenti pada pokok yang besar, angin sepoi-sepoi bahasa mula mendayu-dayu melintasi sang monyet yang sedang berehat, saat angin yg tenang itu melintasi sang monyet, dirasakannya begitu nyaman dan nikmat tanpa sedar tangan kecilnya melepaskan pegangannya pada pokok dan akhirnya PRAPPPP!!!!!

Sebahagian daripada cerita yang kulihat dalam cd Sang Murobbi, sebuah perumpamaan yang digambarkan oleh Almarhum Rahmat Abdullah kepada salah seorang aktivis dakwahnya pabila ditanya tentang masalah dakwah yang dihadapi. Sebuah perumpamaan yang biasa tetapi mempunyai makna yang sangat mendalam. Begitulah kita saat menghadapi ujian dan cabaran yang hebat, pasti kita akan berusaha semampu mungkin untuk mengatasi cabaran dan ujian yang mendatang. Dakwah juga begitu, saat ditekan, di tentang dan dihina, nyatanya dakwah itu tetap tersebar lantaran keteguhan para pendokongnya. Memang kita biasa dengan segala kesusahan dan kepayahan saban waktu, kita akan tetap bisa menghadapinya sebaik mungkin.

Namun saat kita diuji dengan kesenangan dan kemewahan, tidak ramai yang tegar menghadapinya, kesenangan membuatkan kita mula leka dengan kebendaan, mula lemah dalam beramal, mula sibuk dengan pelbagai urusan, mula hilang nilai akhlak, mula sombong dengan personaliti, mula tertawa tanpa henti. Kesenangan dan kemewahan memang nikmat yang tidak harus ditolak mentah-mentah, cuma kita sering gagal mengawal kesenangan dan kemewahan kita hingga ia memberi kesan buruk pada tugas-tugas kita yang lain. Bahkan Rasulullah sendiri tidak pernah gusar andai umatnya berada dalam kemiskinan bukan bermaksud menidakkan umatnya kaya-raya, namun kebimbangannya ternyata pada umatnya yang dilimpahkan pelbagai kemewahan hingga terlupa bahawa dirinya masih lagi hamba pada Tuhan yang memberi segala kemewahan padanya.
“Dari 'Amr bin 'Auf Al-Anshari r.a, bahwasanya Rasulullah s.a.w mengutus Abu 'Ubaidah Ibnul Jarrah r.a. ke negeri Bahrain untuk mengambil jizyah dari penduduknya (kerana kebanyakan mereka adalah Majusi -pent). Kemudiannya dia kembali dari Bahrain dengan membawa harta. Orang-orang Anshar mendengar berita kepulanganan Abu 'Ubaidah lalu mereka bersegera menuju masjid untuk melaksanakan shalat shubuh bersama Rasulullah s.a.w . Ketika Rasulullah s.a.w. selesai shalat beliau pun berpaling menghadap ke arah mereka. Jelas kepada Rasulullah mereka sangat inginkan harta yang dibawa Abu 'Ubaidah. Maka Rasulullah s.a.w pun tersenyum ketika melihat mereka

Kemudian beliau s.a.w bersabda, "Aku menjangka kalian telah mendengar bahwa Abu 'Ubaidah telah datang dengan membawa sesuatu (harta) dari Bahrain." Maka mereka menjawab, "Benar, Rasulullah." Lalu beliau s.a.w. bersabda, "Bergembiralah dan harapkanlah apa-apa yang akan menyenangkan kalian. Maka demi Allah! Bukan kemiskinan yang aku khuatirkan atas kalian. Akan tetapi aku khuatir akan dibentangkan dunia di hadapan kalian sebagaimana telah dibentangkan ke atas orang-orang sebelum kalian. Lalu kalian pun berlumba-lumba padanya sebagaimana mereka berlumba-lumba padanya. Kemudian dunia itu akan menghancurkan kalian sebagaimana telah menghancurkan mereka." (HR. Al-Bukhariy no.3158 dan Muslim no.2961)

Terkenang saat meniti waktu-waktu sukar demi mencari sebuah pengisian, mencari pengangkutan untuk menghadiri pengisian, menaiki komuter saban minggu demi bertemu sahabat yang bertunjangkan ukhwwah Islamiyyah, tidur di surau atau masjid yang berkarpet, bertemankan nyanyian nyaring sang nyamuk diselangi gigitan-gigitan sayang meminta derma sedikit darah di hening malam, bangkit bertahajud di hening subuh, subuh berjemaah dan makan percuma secara berjemaah jua. Semua itu penuh dengan kesulitan dan kepenatan, namun ia tetap indah dan kekal menjadi memori yang tak kan dilupakan. Itulah kenangan di saat kekurangan serba serbi, tapi penuh dengan kekayaan sebuah pengalaman indah.

Begitu saat diberikan sedikit kesenangan, mempunyai kenderaan sendiri, mudah bergerak kemana-mana, mempunyai rumah yang selesa, mampu menyediakan makanan ala kadar, mendengar pengisian tidak perlu lagi bersusah seperti dulu, zaman dah berubah dunia dah maju katanya. Ternyata keselesaan itu menyebabkan kurangnya pengalaman dan pengorbanan, keindahan dirasakan semakin hilang, amal secara berjemaah juga kian lesu tampaknya. Apakah ini bahana sebuah keselesaan dan kemudahan yang kita miliki, adakah harus membuang segala dan kembali seperti waktu-waktu sukar kita? Pastinya tidak kerana setiap marhalah itu ada masalah yang tersendiri, cuma kitalah yang mencorakkannya, sebagaimana nasihat Sang Murobbi “..yang penting kesungguhan antum, keikhlasan antum..”. Sikap kita yang seharusnya kita perhatikan, apakah keselesaaan dan kesenangan yang kita miliki, turut sama mengubah kesungguhan dan keikhlasan kita?

Semoga keselesaan itu tidak mengalpakan kita, tidak membuatkan kita banyak ketawa dan sukarnya menangis melihat usaha dakwah kita, tidak menjadikan kita angkuh dan sombong dengan hasil yang sudah kita miliki, tidak mengabaikan tanggungjawab kita pada-Nya dan pada hamba-Nya.

Jadi kesimpulannya JANGAN JADI MONYET###( Teori Darwin??)

p/s – Dijemput hadir kepada sesiapa yang berkelapangan pada acara pemutaran dan bedah filem Sang Murobbi pada 30 November 2008 di Masjid Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur
http://sang-murabbi.blogspot.com

Mohd Halimi Abdul Aziz
29 Zulkaedah 1429H, 11:00pm


No comments: