Tuesday, November 18, 2008

KENANGAN BERSAMA KANG ABIK


Jika setiap pena itu menulis sesuatu yang dapat memberi kebaikan pada insan lain dan insan itu pula menyebarkan apa yang ditulis itu, bukankah ia adalah ladang pahala yang luas buat diri yang menulis. Sebahagian kata-kata yang disampaikan oleh Habiburrahman El-Shirazy atau Kang Abik semasa bengkel penulisan yang lalu.

Saat pertama kali bertemu dengannya, kurasakan beliau adalah sosok peribadi yang biasa kerana mempunyai pancaindera dan anggota badan yang juga kumiliki, namun di sebalik sejarah hidupnya pastinya jauh berbeza berbanding diriku, terlalu banyak amal yang telah beliau taburkan khususnya melalui medan penulisan. Walau tampak keletihan di raut wajahnya setelah sampai di KLIA dari Kairo dan langsung terus ke UM mengisi acara di sana. Menjelang 2 pagi barulah tiba di hotel penginapan tempat berlangsungnya acara bengkel di Residence Hotel Uniten.

Keesokannya acara bengkel bermula tepat jam 9 pagi, dan ketika ku ingin menyambut Kang Abik di biliknya, ternyata beliau tidur seketika setelah menyiapkan beberapa nota kecil untuk disampaikan nanti. Beliau bingkas bangun dan langsung terus mengikutiku ke tempat acara, saat itu beliau memang sudah bersiap dengan pakaian dan songkok di kepalanya.

Bengkel dirasmikan oleh ADUN Bangi, Dr. Shafie Abu Bakar yang sudi hadir buat seketika, serta ucapan-ucapan dari wakil Akarbina Training, wakil Forum Lingkar Pena Indonesia sebelum kami berehat untuk makan pagi.

Semasa makan pagi, Kang Abik kembali ke biliknya untuk menyiapkan semula nota-nota untuk bengkel kali ini, ku merasa kagum pada kesungguhan Kang Abik bahkan ketika bengkel sudah dimulai, segala raut wajah yang memenatkan tadi bertukar menjadi semangat yang luar biasa, serta keceriaan membentangkan bahan-bahan bengkel membuatkan kami tertawa ditambah lagi dengan bahasa Indonesia yang kadangkala mengambil masa untuk difahami.

Bengkel berjalan dengan baik, banyak soalan-soalan diajukan setelah setiap bahan dibentangkan, diri ini juga tidak ketinggalan mencatat beberapa perkara tentang penulisan. Antara tajuk-tajuk yang dibentangkan “Menyalakan Inspirasi Di Ujung Pena”, “ “Menulis Novel Best Seller” dan “Modal Menjadi Penulis Best Seller".

Tepat jam 6.30 petang acara bengkel penulisan pun berakhir dan kesemua peserta mengambil peluang untuk beramah mesra dan bergambar dengan Kang Abik, sebuah pengalaman yang pasti tidak akan dilupakan oleh setiap peserta begitu juga diriku. Apatah lagi bertemu dengan seorang penulis yang telah terkenal dengan bukunya Ayat-Ayat Cinta, namun saat ditanya apakah perasaannya menjadi penulis sebuah buku best seller, yang sering dinantikan orang akan kehadirannya, jawabnya cukup mudah “biasa-biasa saja..”

Itulah sosok peribadi biasa tetapi mempunyai amal yang luar biasa, segala yang dimiliki tidak pernah membuat diri merasa gah apatah lagi sombong, berbicara dengannya tidak terasa janggal atau sulit untuk mengungkapkan kata-kata. Ku teringat akan nasihat lewat tayangan Sang Murobbi, jadilah kamu seperti bintang-bintang di langit yang bisa dilihat di permukaan air, sedangkan hakikatnya ia tinggi dan indah, jangan kamu menjadi seperti asap yang bisa dilihat di atas sedangkan ia hina di bawah. Saat diri sudah mengecap nikmat dari ALLAH jangan pernah lupa untuk tunduk sebagai hamba-Nya agar tidak dihina oleh ALLAH lantaran merasa diri sudah hebat segalanya. Ternyata itulah sedikit pengajaran tidak langsung yang kulihat dari perilaku seorang penulis bernama Habiburrahman El-Shirazy. Maka ayuh kita menulis sebagai ladang pahala untuk diri dan umat.

"Teruskan istiqamah di jalan dakwah" pesanan Kang Abik lewat buku yang ditanda tangannya. Harap kalian tahu yang mana satu Kang Abik

p/s JazakalLLAH khairan kathiran kepada semua Urusetia Bengkel Interaktif Penulisan Novel Islami tanggal 16 November 2008- Residence Hotel Uniten

Mohd Halimi Abdul Aziz
Ex-Event Manager
Bengkel Interaktif Penulisan Novel Islami
Bersama Kang Abik

21 Zulkaedah 1429H 11.33am

No comments: