Thursday, November 4, 2010

MERENDAHLAH SEPERTI BINTANG
“Merendahlah seperti bintang yang kelihatan di atas riak-riak air sedangkan dirinya nun jauh tinggi di atas, jangan seperti asap yang menjulang dirinya tinggi di atas sedang dirinya rendah dan hina..”

Indah sekali kiasan yang terdapat dalam filem Sang Murobbi, dalam maknanya dan tinggi nilai pengajaran yang boleh kita ambil darinya. Secara kebiasaannya kita melihat seseorang melalui zahirnya sahaja sedangkan hakikat sebenar hanya yang empunya diri yang lebih mengetahuinya.

Dulu-dulu biasa kita dengar slogan “Kepimpinan Melalui Teladan” dan banyak lagi slogan seumpamanya dan begitulah kita kaya dengan pelbagai slogan-slogan yang indah-indah tapi kosong isinya. Lihat sahaja suri teladan terbaik buat kita Muhammad RasuluLLAH menunjukan peribadi yang terbaik dalam segala peranan, sebagai Nabi dan Rasul, sebagai pemimpin negara, pemimpin tentera, sebagai sahabat, sebagai ayah, sebagai datuk, dan sebagainya. Nabi tidak pernah menyibukan diri memikirkan slogan apa yang perlu dilontarkan kepada umatnya untuk memperlihatkan dirinya adalah orang yang terpilih, tetapi bahkan Nabi menunjukan contoh yang terbaik sebelum menjadi Nabi apatah lagi setelah menjadi Nabi. Begitulah ramai yang terharu dengan sikap dan akhlak yang Nabi paparkan menjadi asbab dakwahnya diterima dan ternyata nilaian perbuatan itu lebih bernilai berbanding apa yang diucapkan.

Sepertimana bintang-bintang yang bisa dilihat hanya di atas riak-riak air, memunculkan dirinya tanpa perlu mendongak ke atas langit, walhal hakikatnya memang bintang itu kedudukannya di atas, sekadar perumpamaan supaya kita mampu tawadhuk dan rendah diri atas kelemahan dan kekurangan tatkala kita sedang berada di puncak kedudukan, kekayaan dan kesenangan duniawi. Berapa ramai yang diberikan ALLAH sedikit kesenangan dunia mula meninggi diri, menghina yang lain bahkan melupakan teman-teman. Godaan pangkat, harta dan dunia bukan mudah untuk dikawal, hatta para sahabat sahaja pernah mengeluh lantaran tiada ganjaran harta setelah kemenangan tiba. Demikianlah fitrah manusia itu jika tidak dikawal pasti tidak akan pernah puas hinggalah tanah menimbusnya. Mudah-mudahan di saat kita belum dibuka segala kesenangan duniawi kita masih mampu merendahkan diri dengan penuh tawadhuk dan di saat pintu-pintu kesenangan dibuka moga kita juga masih mampu merendahkan diri bak bintang nan tinggi di atas namun senang di lihat ke bawah.

Bagaimana pula bagi mereka yang tiada kedudukan dan kekayaan bahkan kesenangan tetapi masih sahaja meninggi diri laksana asap yang seringkali menjulang dirinya tinggi di atas namun hakikatnya rendah dan hina di bawah. Pastinya ia suatu yang lebih mendukacitakan jika ada yang memiliki sikap seperti ini. Namun masih ada segelintir manusia yang sanggup menghinakan dirinya dengan pelbagai cara yang buruk demi melihat dirinya di sanjung, di puja dan di puji. Dia tidak pernah menghiraukan perasaan orang lain apatah lain batasan agama kerana baginya pujian dan sanjungan itu lebih penting dalam kehidupannya. Cuba lihat bagaimana Abdullah bin Ubai yang seringkali menjadi musuh dalam selimut bagi umat Islam di Madinah, seringkali juga menonjolkan kebaikan-kebaikan yang dilakukannya di hadapan orang-orang yang beriman, bahkan di akhir hayatnya juga meminta pakaian yang di pakai Nabi SAW untuk menjadi kain kafannya. Bukankah itu tampak sebuah kemuliaan yang jarang dimiliki oleh orang lain, dapat memakai pakaian Nabi SAW di akhir hayatnya juga jenazahnya di solatkan oleh Nabi SAW dan kemudian di tegur oleh ALLAH SWT kerana ALLAH SWT lebih mengetahui hakikat sebenar siapakah Abdullah bin Ubai, walau dirinya mengaku Islam namun kebenciaan terhadap Islam juga tinggi. Begitulah rendahnya hakikat peribadi yang dimiliki oleh Abdullah bin Ubai yang senantiasa cuba menjulang dirinya tinggi melangit sehingga terlupa dirinya hanyalah seperti asap yang rendah dan hina.

Marilah kita bermuhasabah tentang diri kita sendiri, adakah mampu menjadi seperti bintang di langit atau semakin menghampiri ciri-ciri asap yang rendah dan hina ketika di bawah mahupun di atas.

Merendahlah dalam tutur bicara kita dan berangkatlah dengan amal yang terbaik di saat-saat senang mahupun di saat-saat sukar kita.

Demikianlah yang Nabi SAW dan sahabatnya contohkan kepada kita hingga Nabi SAW menggelar sahabatnya laksana bintang-bintang yang menjadi petunjuk bagi manusia walau siapa pun yang kita ikuti.

Moga kita mampu mengikut jejak-jejak langkah amal yang telah mereka lakarkan dalam sejarah perjuangan yang panjang ini. Ameen.

Mohd Halimi Abdul Aziz
04 November 2010.

No comments: